Mondeo Mk III - proszę o opinię.

22 Cze 2015, 15:41

Witam, zainteresowały mnie 3 autka. Proszę kogoś wprawionego o ocenę tych 3 aut. Który z nich jest najlepszy w stosunku cena/informacje zawarte w ogłoszeniu.
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc :)
LukaszCB
Nowicjusz

Auto: Rover 25

22 Cze 2015, 16:15

wszystkie są za tanie..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Cze 2015, 16:53

Serio chcesz się ładować w Mondeo III ? Mam w rodzinie takie Mondeo i to jest jakaś masakra

-zeżarte przez rudą z każdej strony
-silnik z kategorii ciągle coś do naprawy(diesel 2.0 TDCI) . Benzynowe są ok.
-no i chyba największa porażka czyli środek i wykończenie. Pseudo aluminiowe wstawki na konsoli, kierownicy, tandetny materiał foteli, wszędzie schodzi farba(przyciski itd)

Jest dużo lepszy aut od mkIII a do królów segmentu D są lata świetlne
Dyzio92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta mk4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Cze 2015, 17:24

Jak się kupuje właśnie w takiej cenie to później są opinie jak w/w.
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2015, 17:42

No właśnie nie był w takiej cenie... A opinie o tym aucie mam wyrobioną bo wiem jak to auto wygląda i naprawdę można kupić lepszą markę i model.

Jeśli koniecznie musi byc Ford to wybierz Focusa mk1, bardzo udany model i jeśli nie przeszkadza Ci że to kompakt to śmiało bierz,zwłaszcza z nieśmiertelnymi zetecami . Również miałem w rodzinie i polecam.
Dyzio92
Nowicjusz

22 Cze 2015, 17:48

Piszesz awaryjne silniki po czym piszesz że TDCI.. To można przeczytać na każdym forum, więc nie wiem po co to piszesz.. Pozostałe są okej... :roll:
Piszesz że gnije. Kolego, Ty chyba Focusa nie widziałeś :lol:
A środek i wykończenie? Najbardziej mnie śmieszy że jeśli w Fordzie się coś wyciera to złe wykonania a jesli w Ałdi to już jakiś brudas jeździł... :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

22 Cze 2015, 17:57

Kolego, nie wiem czy zauważyłeś, ale w linkach są same benzyniaki. Ropniaki mnie nie interesują. Wiem o mankamentach blacharki, jednak patrząc na to ile te auta mają lat, to chyba nie da się znaleźć samochodu bez śladu rdzy. Obecnie mam Rovera 25-tego z 2001r. i też już mi się ruda pokazuję, więc jestem świadom tego że w tej cenie nie znajdę igły bo to nierealne. Po prostu jestem zainteresowany przesiadką na inne auto i w pieniądzach jakie jestem w stanie wydać po wykluczeniu np. Volvo V40, czy Astry II wpadł mi w oko właśnie Mondeo. Auto ma mi służyć ok. 3-4 lat max. Wiem że to nie pieniądz na auto, ale jak się nie ma co się lubi... ;)
LukaszCB
Nowicjusz

Auto: Rover 25

22 Cze 2015, 18:00

Do Koniu
Kolego pisałem o konkretnym silniku a nie że wszystkie są awaryjne. Drobna różnica.
Focusa akurat widziałem bo mieliśmy go, cała podłoga od dołu wyżarta :lol: Ale mkIII jest ten sam problem.

To nie chodzi tylko o wycieranie,tylko o tandetą jakość materiałów. Audi tu zdecydowanie pokonuje Forda. I powiem Ci szczerze, uważam że Focus mk1 był najlepiej wykonanym kompaktem z tamtych lat i rzecz jasna najlepszym. Naprawdę Ford się postarał.
Dyzio92
Nowicjusz

22 Cze 2015, 18:03

Dyzio92 napisał(a):Focusa akurat widziałem bo mieliśmy go, cała podłoga od dołu wyżarta Ale mkIII jest ten sam problem.
Jak się nie dopilnuje progów to podłoga też zgnije. To chyba logiczne. :o
Dyzio92 napisał(a):To nie chodzi tylko o wycieranie,tylko o tandetą jakość materiałów. Audi tu zdecydowanie pokonuje Forda
Nie rozumiem, tandetna jakość materiałów więc... się wycierają... Pokaż mi gdzie. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2015, 18:03

LukaszCB dlatego polecam Ci Focus mk1. Powinieneś znaleźć nawet modele po lifcie(2001 rok)
Dyzio92
Nowicjusz

22 Cze 2015, 18:06

Koniu u nas akurat progi ani karoseria nie wyglądały tragicznie, praktycznie zero rdzy ale od spodu była masakra.

Cała konsola środkowa w mkIII z tym pseudo aluminiowymi wstawkami się wyciera i tandetnie wygląda. Zresztą sam pomysł żeby dać plastik który miał udawać alu to jakiś poroniony pomysł.
Dyzio92
Nowicjusz

22 Cze 2015, 18:10

Dyzio92 napisał(a):Koniu u nas akurat progi ani karoseria nie wyglądały tragicznie, praktycznie zero rdzy ale od spodu była masakra.
Nie spotkałem jeszcze się z takim przypadkiem w mondziaku :wink:
Dyzio92 napisał(a):Cała konsola środkowa w mkIII z tym pseudo aluminiowymi wstawkami się wyciera i tandetnie wygląda. Zresztą sam pomysł żeby dać plastik który miał udawać alu to jakiś poroniony pomysł.
Co do wycierania to w egzemplarzach po dużym przebiegu spotkałem się z tym :ok: Co do samego pomysłu, to się zgadzam, mnie też to sie nie podoba. Podobnie w Vectrze C, Astrze H itd. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2015, 18:13

Koniu napisał(a):a jesli w Ałdi to już jakiś brudas jeździł...

Ty to jednak masz jakiś problem z tym "Ałdi"... :/ Nikt nic o nim nie wspomina w temacie, nie chwali, ale skrytykować trzeba...

Będę bronił Mondeo mkIII - mieliśmy ich we flocie kilkanaście, sprzedawaliśmy je przy przebiegach ok. 200 tys. km i jakoś w środku nic nie schodziło ani nie było wytarte - po tym jak wyglądały wewnątrz absolutnie nie można było powiedzieć, że są zużyte, wprost przeciwnie. Owszem, diesle sypały się potwornie (dlatego też firma przerzuciła się na Ople), ale benzyniaki służyły bezawaryjnie (czasem komuś padła jakaś cewka albo trzeba było przedwcześnie wymienić świece, ale to przecież norma). Ogólnie fajne auto, bardzo tanie jak na to co oferuje i z niewielkimi jak na ten segment kosztami utrzymania, grunt, żeby kupować zadbane, garażowane i w dużej benzynie, a nie powinno być dramatu z eksploatacją. Te kupowane od handlarzy za 8k po niemieckim lekarzu z przebiegiem do 150 tys. km będą skarbonką, ale to tyczy się wszystkich aut, nie tylko Fordów.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

22 Cze 2015, 18:19

łysy30 napisał(a):Ty to jednak masz jakiś problem z tym "Ałdi"... Nikt nic o nim nie wspomina w temacie, nie chwali, ale skrytykować trzeba...
Bo mnie denerwuje że zawsze najeżdża się na Forda, Fiata, Opla, Honde ale na Ałdi to nikt złego słowa nie powie a wcale dupy nie urywa...

Reszta wypowiedzi pełna zgoda :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2015, 18:29

Koniu napisał(a):Bo mnie denerwuje że zawsze najeżdża się na Forda, Fiata, Opla, Honde ale na Ałdi to nikt złego słowa nie powie a wcale dupy nie urywa...

Jak krytykuję Forda to mam od razu dodawać "ale jakby co Ałdi też jest fuuuj"? Wiesz, że przesadzasz :D Na Volvo też nikt nie powie tu złego słowa, a jednak nie plujesz na nie w każdym temacie :ok:
Są dobre i złe Ałdi - tych złych jest więcej (w zasadzie wszystkie współczesne), ale te starsze (80, A6 C4, A3 8l 1.8T) to jak dla mnie znakomite auta. Nigdy Ty ani paru innych forumowiczów tego nie przyznacie, bo zwyczajnie macie problem z tą marką (a sami w innych tematach słusznie piszecie, że nie należy oceniać marki globalnie, a konkretne modele).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM