Mondeo MK2 2.0 PB+LPG po odpaleniu dławienie / duszenie

14 Lis 2010, 10:23

witam posiadam forda mondeo 2.0 pb+lpg 1997,
mój problem polega na tym że po nocy (lub całym dniu nie jeżdżenia) po odpaleniu samochodu silnik pracuje jak powinien, ładnie wchodzi na obroty, jednak po przejechaniu kilkuset metrów (nie wiem, może gdy ssanie się wyłącza) samochód zaczyna się dusić w okolicy 2k-2,5k obrotów. Wciskam pedał gazu samochód nie przyspiesza tylko szarpie, czuć taki "opór" pod pedałem. Po rozgrzaniu się i przełączeniu na gaz wszystko zaczyna działać. Po ponownym przełączeniu na benzynę nie ma już tych objawów. Nie wiem gdzie szukać problemu. Sonda (nie zauważyłem większego spalania, ale podczas ostatniego przeglądu gazu (jakieś 10k temu) gazownik mówił, że zaczyna nie domagać).

Świece mają max 30k przebiegu kable ponad 50k.

Wczoraj rano była masakra. przejechałem trochę normalnie, staję na światłach do ruszania a samochód ledwo się toczy. Gaz do dechy a tu opór i w ogóle obroty nie idą. Po chwilce przełączył się na gaz i od razu odżył. Może komp od gazu za wcześnie odcina benzynę zanim jeszcze gaz poleci. A może zależy to od wilgotności bo całą noc lało i dziś tragedia. wcześniej jak sucho było to spoko. Dodatkowo zauważyłem, że końcowy tłumik mi się przepalił i bokiem spaliny lecą + brzęczenie z wysokości połowy układu wydechowego (może kat albo środkowy też leci)

[ Dodano: 14 Listopad 2010, 13:19 ]
dzisiaj ładna pogoda, ciepło sucho i nie było żadnych problemów. Skierować swoje poszukiwania na układ zapłonowy (cewke kable?)
grzesio1912
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Lublin / Chełm
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Mondeo 97 2.0 Pb + Lpg

14 Lis 2010, 21:02

Wyciągnij kable i sprawdz czy w gniazdach na świece niemasz wody,oleju.Przeczyść przepływomierz jeżeli jest brudny.Jak wygląda filtr powietrza,kiedy został wymieniony?Jaki olej zalany?Ale jak dobrze pamiętam ZETECi miały problem z popychaczami hydraulicznymi.Może sprawdz kompresje na zimnym silniku,bedzie 4-8 Bar to będzie to wina popychaczy,na ciepłym silniku kompresja będzie zapewne wynosiła powyżej 12Bar.Co do sondy,sprawdz czy działa podgrzewanie sondy.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

15 Lis 2010, 17:44

przepływomierz czyszczony, filtr powietrza nie najgorszy (10k) olej też 10k Ford formula F 5w30. a kompresje każdy mechanik może to sprawdzić? podgrzewanie też?
grzesio1912
Nowicjusz

15 Lis 2010, 18:42

Kompresje sprawdzi każdy mechanik.... ale to niema raczej nic do rzeczy filtr paliwa może być zatkany albo pompa paliwa nie domaga :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

16 Lis 2010, 00:39

nitro napisał(a):Kompresje sprawdzi każdy mechanik.... ale to niema raczej nic do rzeczy filtr paliwa może być zatkany albo pompa paliwa nie domaga :razz:
Ciśnienie cylindrów ma w tym silniku coś do rzeczy.Silniki z seri ZETECów mają problemy z popychaczami hydraulicznymi.W fazie uruchamiania zawory są niedomknięte.Ford ma na ten temat informacje/TSI(TechnicznySerwisInformacyjny).Problem występuje przedewszystkim w autach użytkowanych na krótkich trasach.Auta które sa użytkowane na trasie/autostrada niemają nawet przy 400tkm przebiegu problemu.Olej poprawny zalany,dość często użytkownicy leja mineralny i uszkadzają w taki sposób silniki ZETECa.I sprawdz podgrzewanie,myśle że każdy mechanik posiada multimetr za 10zł...I sprawdz odpowietrzenie silnika.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

16 Lis 2010, 10:30

Dzięki za doedukowanie nie wiedziałem tego :razz: Co to za motor co go niszczy mineralny..ja rozumie ze może powodować szybsze zużycie ale żeby popsuł auto :shock: no to jedyna rada zmień samochód na jakaś normalną marke nie na F :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...

16 Lis 2010, 17:34

nitro napisał(a):Dzięki za doedukowanie nie wiedziałem tego :razz: Co to za motor co go niszczy mineralny..ja rozumie ze może powodować szybsze zużycie ale żeby popsuł auto :shock: no to jedyna rada zmień samochód na jakaś normalną marke nie na F :razz:

ja nie mam temu autku nic do zarzucenia. zrobiłem nim prawie 60k i nic nie włożyłem w niego oprócz świec oleju i filtrów... Teraz po tym 2,5 roku może coś niedomagać, może czas wkońcu zajrzeć pod maskę :twisted:
grzesio1912
Nowicjusz