Mondeo MK3 2.0 TDDI 115 km

26 Gru 2011, 22:27

Witam
Planuję zakupić drugi samochód i wybór padł na Ford Mondeo 2.0 TDDI 115KM '01. Autko prosto od "importera" i są pełne zapewnienia że egzemplarz pewny. Wczoraj 2 dni temu troszkę nim pojeździłem i zauważyłem że na zimnym silniku podczas przyspieszania silnik wydaje dosyć głośny metaliczny terkot. Wiem że to diesel ale ten dźwięk jest strasznie nieprzyjemny, ostry. Przyznam że już dawno nie jeździłem "ropniakiem" ostatni to pasek 1,6 D '82. Zauważyłem również że sprzęgło bierze dosyć nisko i gwałtownie powodując szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegów (podobno wymieniony docisk). Jak pisałem jeżdżę Cordobą która ma słabe hamulce ale ten mondek też mnie zaskoczył ich słabością. W pracy mamy służbowe Focusy 1,6 '05 i tam hamulce są dużo mocniejsze więc podobnych spodziewałem się w mondku. Wersja Ghia niby full wypas a brak podgrzewanej przedniej szyby (czy była w tym modelu i roczniku w standardzie?).

Bardzo proszę o opinie
slaw33p
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1978
Auto: Seat Cordoba 1,4

27 Gru 2011, 07:42

Jak na zimnym silniku masz dzwiek metaliczny, to zawory klepia, lub panewki, nie jest to normalne przy w 100% zdrowym silniku. Albo ktos wpadl na pomysl i zalal silnik z 15W40.

Sprzeglo moze byc zapowietrzone, to samo z hamulcami, albo pada pompa sprzegla i ABS juz. A handlarzy nie sluchaj, bo zawsze zachwalaja kompletnie kapcie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

15 Lut 2012, 20:30

Fordy mają to do siebie, że od pewnego momentu załącza im się turbina i mają większą pracę(co powoduje od załóżmy 2000rpm głośniejsze wchodzenie na obroty silnika)
Ten model lubi sobie łyknąć (7/8 miasto; 6/7 trasa)
To spalanie też zależy od wersji wyposażenia (ksenony, klimatronik, podgrzewane siedzenia).
Ato ma mój brat i jest bardzo zadowolony (oprócz spalania)
Teraz jaka awaria mu się przytrafiła to coś nie tak z przednimi sprężynami, a tak samochód drugi rok tylko na wymianach filtrów i olei.
Tam tydzień temu chyba pisałem, że problem z odpaleniem silnika. Okazało się, że brat zapomniał, że samochód posiada odcinanie napięcia do rozrusznika przez pilota.
Podjechaliśmy innym samochodem brat wszedł i mówi:
"Ej, ale najpierw trzeba wdusić ten guzik nie?", podgrzał raz i odpalił za pierwszym razem.
Jak ktoś się nie boi ceny paliw diesel`a to jak najbardziej bym polecał taki samochód.
Te Fordy porównują się wersjami klasy Passat, Vectra a są o wiele, wiele tańsze.
Jakub Krawczyk
kuba1704
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 16 06 2008
Auto: Citroen Berlingo I 2.0HDi90PS