Cisnienie Oleju poraz 3-Prosze temat warty uwagi

09 Lut 2012, 13:04

Tak wiec Panowie i ja mam potezny problem 3razy ten sam przypadek w ciagu tygodnia.
Przyjechalem z niemiec swoim autkiem silnik1.9tdi 110kM .Auto jest nie garazowane bylo -19 po ok 6 godzinach chcialem jechac na miasto z zona auto nie zapalilo -krecil akumulator ale slabo -wiec podpialem kable z 2 auta -odpalil i tu bach olej wywalilo przez zimering walu dolny przod.Zaprowadzilem auto do mechanika stwierdzil zamarznieta odma itp itd wyczyscil odmrozili itd- mowil ze auto chodzilo u niego po zrobieniu od rana na wolnych obrotach z 5 godzin.Auto odebralem tego samego dnia zaplacilem 300zl za robote i czesci i po ujechaniu 20 km na cpn znow wywalilo olej tymsamym zimeringiem ,ale dodam ze olej juz wczesniej wyciekl zapewne jak jechalem bo byl slad na drodze.Znow wezwalem lawete odstawilem auto wczoraj zrobili -jezdzil moim autem sam testowal dawal mu po garach itp itd odebralem auto ok 12godz,niegasilem go w sklepie czy w domu chodzil tez nie gaszony i o 14 wybralem sie z zona do kina ujechalem 60km zaswiecila sie kontrolka oleju zgasilem motor odrazu i stanalem -wiedzialem co juz jest -zimeringiemwywalilo olej.Juz nie mam sily do mechanika auto misie w nocy dzis snilo masakra,Prosze pomozscie co jest grane z moim motorem.Odma nawet zmieniona i dalej sie rodzi cisnienie ale na wyzszych obrotach bo na wolnych be usterek ani kropli oleju.Prosze o pomoc
jocer5
Nowicjusz

Miejscowość: Polaniec

09 Lut 2012, 18:28

Bardzo ciężko jest jednoznacznie znaleźć przyczynę,niefachowo założony zimmering,z.niskiej jakości,lub bardzo duży przebieg auta,wtedy bardzo trudno silnik uszczelnić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2012, 21:20

jocer5 napisał(a): i dalej sie rodzi cisnienie ale na wyzszych obrotach bo na wolnych be usterek ani kropli oleju

Strzelam bo nic innego mi nie przychodzi do głowy - zbyt duże ciśnienie oleju spowodowane zawieszeniem , zatarciem zaworu ograniczającego maksymalne ciśnienie w pompie olejowej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2012, 22:57

odkręć korek wlewu oleju i sprawdz czy silnik niema za duzych przedmuchuw
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306

10 Lut 2012, 21:07

Na moje problem tkwi gdzie indziej, rzeczywiście odma może być przyczyną, można zmienić jeszcze filtr oleju-profilaktycznie, jak nie przyniesie to efektów to trzeba szukać. Oczywiscie może być tez wina po stronie mechanika, tylko czy można żle zamontować uszczelniacz, kilkukrotnie? :?
Pytanie mam tylko, czy uszczelniacz wypycha ciśnienie? czy przepuszcza on olej?

Jesli puszcza on olej, to można mieć pretensje do mechanika, a jesli go wypycha to masz problem :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

16 Lut 2012, 17:06

zamykam temat - powodem byla przytykajaca sie pompa olejowa .Dziekuje Pozdrawiam
jocer5
Nowicjusz

Miejscowość: Polaniec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

16 Lut 2012, 17:26

jocer5 napisał(a):powodem byla przytykajaca sie pompa olejowa

No cieszę się że problem rozwiązany :D Napisz jednak coś więcej na temat usterki , bo dla mnie przytykająca się pompa dawałaby raczej odwrotny efekt - niskie lub brak ciśnienia oleju.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

16 Lut 2012, 18:50

jocer5 napisał:
powodem byla przytykajaca sie pompa olejowa

myśle że chodzi o przytkanie syfami zaworu nadmiarowego pompy -
teraz jak jest zimno geste oleje - warunki sprzyjające

spotkałem sie z takim przypadkiem z naście lat temu;
po remoncie silnika przy próbie odpalenia- ciśnienie otwierało filtr oleju raz za razem :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121