Mondeo MK3 2005 - lekko uszkodzony

01 Lip 2014, 15:50

Witam!

Szukam nowego autka dla siebie - padło na Monedo :)

Co powiecie na tą sztukę? Co możecie powiedzieć o tym Mondku po przejściach?
[link do oferty na Olx wygasł]

Zastanawia mnie czy opłaca się go brać i go naprawiać. Co sądzicie? Ile waszym zdaniem kosztowałaby naprawa? Niekoniecznie ASO, a dobry warsztat
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

01 Lip 2014, 15:54

Moim zdaniem nie warto, bo może mieć ukryte wady. Normalna cena Mondka z tego rocznika to 15-17k zależnie od silnika i wyposażenia a tu naprawa nie wyniesie 10k więc albo jest to mega okazja albo tak jak mówiłem auto ma wady ukryte.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lip 2014, 16:05

Załóżmy że byłbym skłonny auto oglądnąć i nawet do mechanika go na oględziny zawieźć. To czy dla warsztatu przy przeglądzie stan auta byłby problemem? Czy może wszystko by wysprawdzali łącznie z uszkodzeniami i resztą pojazdu? Krajowe, to i łatwiej pewnie też historie w ASO też sprawdzić.

A same uszkodzenia widoczne to na wasz gust mniej więcej ile by kosztowały?
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Lip 2014, 16:12

Maska była prawdopodobnie klepana czyli ktoś minimalizował uszkodzenia. Podejrzane.
Koszt zrobienia samych poduszek i zmiany deski to droga sprawa, więc uważaj.
Musisz sobie przekalkulować czy Ci się opłaca.
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

01 Lip 2014, 16:25

Z tego co widać:
-maska 200zł + 300 zł malowanie
-zderzak przód 200 zł + 300 zł malowanie
-plastiki pod maską licz 150 zł
-grill 100 zł
-deska + airbagi (to będzie najdroższe) spokojnie 1k zł trzeba liczyć albo więcej.
Dolicz robociznę to ok 200 zł ( no chyba że samemu byś poskładał) do tego halogen i nie wiadomo jak z mocowaniem przednich świateł.
Na ostatnim zdjęciu widać że szyba jest zbita, dziwne bo na innych zdjęciach jest cała :unsure: ) czyli dolicz 500-600 zł
Tyle z tego co widać ale z reguły zawsze znajdzie się coś jeszcze więc dolicz parę stów :wink:
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

01 Lip 2014, 16:37

Przyglądałem się szybom dokładnie jeszcze raz. Fakt, na ostatnim tylko widać to rozbicie... ALE... zwróciłem uwagę na ten biały świstek (paragon?) i na każdym zdjęciu jest w tym samym miejscu. Dziwne by było i chyba nikt by nie zmieniał szyby (a jak już jest raz taka, a raz taka... to tego świstka chyba nie pomyślałby żeby układać jeszcze raz). Nie mogłem się dodzwonić do sprzedającego, także wysłałem mu maila... zobaczymy co i czy odpisze, od razu o VIN poprosiłem.

Na autko wcale napalony nie jestem, tylko chcę wiedzieć więcej niczym o wstępne oględziny poprosiłbym znajomego mechanika.
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

01 Lip 2014, 17:07

Pisze że palące i jeżdzące co nie znaczy że bez lawety się nie obejdzie.Nie widać z wiadomych względów co z chłodnicą. Coś mi się wydaje że zbiornik wyrównawczy jest pusty. Poza tym auto jest przygotowane aby ładnie wyszło na zdjęciu co widać po blachowkrętach na pasie przednim. Reflektory też mogą być do wymiany. Jeśli zawiasy maski się nie ugięły to widać że przód jest przekątowany więc z dużą dozą prawdopodobieństwa auto trzeba posadzić na ramie i naciągać.Mogę się mylić , trzeba dzwonić i pytać.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna