Mondeo MK3, 2006, 200 tyś. czy warto ?

01 Lip 2010, 13:25

Witam,

nadal zastanawiam się nad kupnem samochodu i znalazlem całkiem przyzwoite mondeo MK3, 2.0 TDCI z 2006 roku, samochód ma prawie 200 tyś km, dodam że samochód jest z Niemiec i był serwisowany w jednym salonie na bank jest wszystko ok (nie był bity i kręcony), tylko ten przebieg trochę mnie zastanawia bo nie jest taki mały, czy warto to auto kupić z takim przebiegiem ? proszę o odpowiedzi :)
ebambo
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

01 Lip 2010, 14:21

Przebieg jeśli pewny, nie skręcony itd. to jest właśnie w normie. Na zachodzie nikt nie kupuje diesla po to żeby raz na tydzień nim na bazarek i do kościoła pojechać. Najlepszy przykład znalazłeś. 4 lata, 50 tyś rocznie średnio.
A w Polsce ten samochód po sprowadzeniu z niemiec miałby już max 100 tyś na zegarze. Jeśli w rzeczywistości wszystko pewne, zadbane, wymieniane na czas (książka serwisowa) itd to ja bym się nie zastanawiał. No chyba że chcesz żeby ktoś Ci go sprzątnął sprzed nosa :wink:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Lip 2010, 15:29

Przebieg napewno rzeczywisty no bo jakby ktoś skręcił no to jak stasiowski napisał miałby już max 100tkm na liczniku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lip 2010, 05:37

A po drugi 200 koła na diesla to jest nic przejedziesz następne 200 jeżeli będziesz dbał i wymieniał wszystko kiedy trzeba tak jak kolega napisał wyżej na zachodzie to norma ja planuje kupić Opla vectrę 2007 rok i większość już ma ponad 100 koła przejechane:) powodzonka i udanego zakupu
Anubis
Anubis1977
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

02 Lip 2010, 13:29

Ja bym się w to nie pchał.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Lip 2010, 16:21

Czemu?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lip 2010, 16:55

Bałbym się tego silnika.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Lip 2010, 22:20

fakt , pewnie pojda ci pompowtryski , moj wujek ma takie mondeo ino ze 05r i po 115tys km padły mu pompo ( dodam ze ma auto od nowosci ) teraz przy 213tys km znowu mu pomału padaja , mysle ze na dniach je wymieni , a tak to jedynie uszczelka mu jakas poszła , koszt 25zł i jakies drobnostki , nie przekraczajace 100zł :)
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

03 Lip 2010, 23:10

A co tu sie bac tego auta??

Jezeli byl jezdzony po autostradzie to 200tys to jest nic na silnik diesla.

A ci co pisza ze mu silniki siadaja to pewnie jezdza na kompotach a potem wychodzi szydlo z wora.

Tez ma 2 mondea typu FORD GoWNO WORT i jezdze i nic nie naprawiam w silniku. MK1 ma juz 250tys, MK4 ma 45tys i nic sie nie dzieje.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

04 Lip 2010, 00:24

dobra rozpisze mojego poprzedniego posta , mondeo mojego wujka uważam za mało wadliwe , nie chodziło mi o to żeby odrazić go od kupna tego auta tylko jednak zachęcić do kupienia go , jak wsadzisz w samochód raz na 100-150km tyś coś koło 2 tyś to raczej wielkiego bólu nie ma ( TYLKO NIE JEDŹ DO SALONU FORDA BO ZA 2 POMPOWTRYSKI CI ZAWOŁAJĄ PRAWIE 6 TYSIĘCY ! ) wujek robił w jakimś Diesel Serwis , zapłacił coś koło 2 tyś ( nie wiem ile dokładnie ) a potem pojechał do serwisu sprawdzić pod profesionalny komputer forda i powiedziano mu tak " wszystko ok ALE : Silniki TDCI mają wade z pompowtryskami przez coś tam poprostu wada seryjna i lepiej sprzedać auto przy 200tyś km, wiekszość kierowców Fordów Mondeo z tych lat 05-06 pewnie to powie że te auta mają problemy z pompowtryskami . Ogólnie prócz tego , tak jak pisałem wcześniej nic poważnego nie psuło się w mondeo , a jak coś padło nie kosztowało więcej niż 100zł ( jakaś uszczelka albo gówienko ) nie licząc ofc. Filtrów itp ... tak dla przypomnienia Mondeo jest na łańcuchu , bo ostatnio kolega twierdził ( praktykant mechaniki samochodowej ) że wymieniał właśnie w mondeo pasek rozrządu i to z 06 czy 05r własnie :<
wiechuuu
Początkujący

04 Lip 2010, 07:08

barol91 napisał(a):Czemu?

Jeszcze pytasz :?:
Nie słyszałeś jeszcze o tym strasznym, niedobrym Fordzie Mondeo którego miał jiGsaw?
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lip 2010, 09:45

moim zdaniem to jednak zalezy od tego jak kto szanuje tak ma , wiec zalezy jaka przeszłosc miał ten samochód ;)
wiechuuu
Początkujący

04 Lip 2010, 12:05

Tak to jest jak przez całe życie jeżdzi sie tylko markowymi autami typu Audi,BMW,VW a nie własnie Fordami,Daewoo itp. i potem stąd sie biorą głupie stereotypy.Ja ogólnie na temat Fordów nie moge powiedzieć złego słowa.
Barol
Awatar użytkownika

06 Lip 2010, 10:00

nie masz się co bać , ja sprowadzam samochody i to jest normalny przebieg nie ma się co bać , taki przebieg to żaden przebieg na auto eksploatowane w niemczech !!! A co do tego czy coś się zepsuje to już zależy od szczęścia ja ostatnio sprowadziłem audi a6 2008r miał 116tys przejechane i padła mi skrzynia biegów , ale to może się stać w każdym aucie nie zależnie od przebiegu , wada fabryczna itp . A pompowtryski hmmm nie powinny paść , to zależne jest bardzo od paliwa jakie lejemy , a jak wiadomo w niemczech największy chłam jest lepszy od "super" paliwa w PL , trzeba lać na pewnych stacjach będzie okay !!
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko