REKLAMA
Witam powoli przymierzam się do zmiany mojej Thalii na coś większego i mocniejszego. Interesuje mnie auto klasy średniej, ewentualnie duży kompakt najlepiej w liftbacku, ostatecznie kombi - najlepiej w benzynie która nie spala 12 litrów na setke, skomplikowany diesel z wtryskami itp raczej odpada. Cena do 14tys zł na gotowo, maksymalny wiek to 12 lat. Mój wzrok kieruje się ku czwórce - Mondeo Mk3 1.8 16 125km po lifcie, Mazda 6 I 1.8 16v lub 2.0 16v, Opel Vectra C 1.8 16v lub Skoda Octavia 1.9 TDI ze względu tylko i wyłącznie na silnik. Jak dla mnie każde z tych aut wizualnie jest ładnie, każde ma swoje zalety a każde wady. Auto użytkowane będzie głównie na trasach do 10 km w jedną stronę, 10 km w drugą, większe trasy sporadycznie - wypady na wakacje, duże zakupy raz w miesiącu.
Co widzę pozytywnego w poszczególnych a co negatywnego...
Mondeo Mk3 1.8 16v pozytywy - silnik na łańcuchu, tanie części, w miarę proste zawieszenie, najlepszy moim zdaniem środek, najmłodsze za tą cene, negatywy - koło dwumasowe, problemy z montażem LPG ( jeśli ten silnik średnio zadowala się 8 l/100km PB, LPG nie jest wymagane ).
Mazda 6 I pozytywy - silniki na łańcuchu, japońska technologia, bogate wyposażenie, negatywy - wszystkie praktycznie auta z niemiec, skomplikowane zawieszenie, rdza.
Vectra C pozytywy - poprawna, dobrze sprawuje się na LPG, negatywy - wysoka cena zakupu, problemy z tylnym zawieszeniem, silnik na pasku, lubi spalać olej.
Octavia pozytywy - niski koszty utrzymania i silniki TDI, negatywy - najgorszy wygląd, wyposażenie i wnętrze.
A więc co radzicie ?