Mondeo Mk3 Radio samochodowe okablowanie problem

06 Sty 2016, 16:04

Panowie mam sprawę kupiłem auto z zał radiem sony, muszę oddać te sony i mam nowego pionieera - nie działa nie dostaje w ogóle zasilania, zrobiłem zdjecia tych dwóch radii, jak byście mi powiedzieli czy jeśli przerobie kable tak w pionierze że bd jak w sony to zadziała ?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

sony

pionieer
kubadhd
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 03 1984
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Sty 2016, 17:10

kubadhd napisał(a):czy jeśli przerobie kable tak w pionierze że bd jak w sony to zadziała ?
A co chcesz przerabiać złączka zasilająca ISO powinna zostać w samochodzie. Odpinasz ją i podpinasz drugie radyjko. Wszystko powinno działać poprawnie.

Na zdjęciach są wtyczki zasilające na tej stronie masz opis pinów dla tej wtyczki problem-z-radiem-prosze-o-szybka-odpowiedz-vt67885.htm#p397467 Jeżeli podłączysz ją dokładnie tak jak samo to powinno grać. Zwróć uwagę że żółty przewód to sterowanie pod stacyjkę i on powinien mieć zasilanie. Jeżeli go nie będzie radio nie zagra. W kostce Sony masz te dwa kable podłączone tam gdzie stały plus (dlaczego? nie wiem po co ktoś tak zrobił).
Jak byś chciał żeby radio grało bez przekręcania kluczyka w stacyjce to musisz podać stały plus na te dwa piny 4 i 7. Lepiej jednak podłączyć tak jak powinno być czyli na pin 4 plus po stacyjce.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2016, 18:46

nie mam takiej nowej kostki żeby zamienić z tą co jest na zdjęciach, zrobiłem zdjęcia w aucie tam jakby żółty jest do tego czerwonego podłączony, czy mogę coś zrobić żeby jakoś zamienić te kable i żeby ten pionieer działał ? czy muszę nową kostkę kupić ?

nie działa - pionieer

działa - sony
kubadhd
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 03 1984
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2016, 12:15

kubadhd napisał(a):zrobiłem zdjęcia w aucie tam jakby żółty jest do tego czerwonego podłączony, czy mogę coś zrobić żeby jakoś zamienić te kable i żeby ten pionieer działał ?
Jeżeli patrząc na zdjęcia radio masz na kolanach to podaj do kostki zasilającej (żółty obcięty) ten żółty kabelek który jest teraz podłączony do czerwonego. Czyli ma być żółty do żółtego przekręcasz kluczyk w stacyjce i radio powinno zagrać.

Możesz jeszcze sprawdzić wcześniej czy na tym żółtym podłączonym do czerwonego będzie + po przekręceniu stacyjki (oczywiście najpierw go odłącz od czerwonego). Na czerwonym powinien być cały czas + 12V niezależnie od tego czy kluczyk będzie w stacyjce przekręcony czy tez go nie będzie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999