Mondeo MK3 słaba siła hamowania na lewym tylnim kole.

01 Cze 2015, 16:41

Witam. Mam Forda Mondeo MK3 benzyna 125 KM hatchback 2003 rok. Ostatnio robiłem przegląd auta i nie przeszedł, ponieważ lewy tył za słabo hamuje (hamulec ręczny i roboczy) . Różnica sił hamowania hamulca roboczego na tylniej osi wynosiła 30 % (lewy 1,18 kN, prawy 1,70 kN) natomiast ręcznego (lewy 0,96 kN, prawy 1,43 kN). Pojechałem do zakładu gdzie regenerują zaciski i powiedzieli, że jest tam zapieczony zacisk hamulcowy. Wymieniłem zatem na nowy zregenerowany po czym pojechałem na sprawdzenie siły hamowania na stacji diagnostycznej (innej tym razem) i teraz różnica wynosi 43 % hamulec roboczy (lewy 1,35 kN, prawy 2,34 kN) ręczny (lewy 0,88 kN, prawy 1,71 kN). Auto znowu nie przeszło mi przeglądu. Pojutrze jadę na reklamację a chciałem jechać w podróż Wrocław-Mazury. W czym może tkwić problem? Odpowietrzenie układu? Coś z cylinderkami? Czy cylinderki są już "wbudowane" w zacisk hamulcowy czy osobno się je wymienia? Czy wymiana płynu hamulcowego mogła by pomóc? Dodam, że rok temu około 8 tys. przebiegu wymieniałem tarcze i klocki na tył. Dziś wieczorem na podnośniku zdejmę koło i może coś zobaczę , tylko nie wiem na co za bardzo patrzeć, nie jestem specjalistą. Proszę o pomoc co może być przyczyną.
Pozdrawiam
lukaster
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Clio 1
Silnik: 1149cm3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

07 Cze 2015, 20:30

Problem może być albo ponownie w zacisku, albo układ jest zapowietrzony.
Dobra rada - zamiast regenerować albo kupować używane, lepiej kupić nowe. Układ hamulcowy to jeden z podstawowych układów bezpieczństwa. PO używanym albo regenerowanym elemencie niogdy nie wiesz, czego się spodziewać. A nowe to nowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2015, 16:02