Mondeo Mk3 vs Megane II vs Laguna II vs Focus Mk 1 vs 307

11 Gru 2009, 18:58

Witam,
Nadszedł czas zmiany samochodu. przeznaczyłem na ten cel 20 tys. zł, no maksimum 22 tys. zł. Szukam powyższych samochodów jak w temacie.
Auto klasy średniej musi być przynajmniej z 2002r.
Auto z klasy kompakt musi być przynajmniej z 2003r.(kombi)

Rocznie robię bardzo mało, bo ok. 10 tys. km( głownie samochód do pracy ), auto nie musi być dieslem.

Mam na oku Mondeo mk3 2002r. z silnikiem 2.0 benzyna ( 145 PS ), ale boję się czy nie za dużo będzie palił.

Samochód powinien mieć przynajmniej 100 PS.

Z góry dzięki za pomoc!

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 19:33 ]
Mam taki egzemplarz na oku jednak czy brak napisu na klapie to normalne?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
halinin67
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

11 Gru 2009, 19:34

Trzecia generacja mondeo moze sie podobac,jak na te klase aut to w srodku jest spory komfortu.Ma duzo schowkow.Dzieki obszernym drzwiom łatwo sie do niego wsiada.Zaleta sa tez dobrze opracowane strefy zgniotu.Jezeli sie obawiasz o nadmierny apetyt benzynowki to,hm.. polecam diselek 2.0l.115 konikow, który pali bardzo malo.Ja takim jezdziłem i naprawde polecam.
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

11 Gru 2009, 19:37

słyszałem, że silnik TDCi jest awaryjny więc TDDi czy TDCi z dieslów?
halinin67
Nowicjusz

12 Gru 2009, 10:30

Jeżeli przed 2004 to TDDi które było dostępne do 2002 roku, później montowano TDCi z wadliwymi wtryskiwaczami, chyba że po wymianie to można śmiało brać. Natowmiast jeżeli po 2004 roku dostępne tylko TDCi, ale znacznie mniej awaryjne, sąsiad ma i śmiga aż miło... :razz:
jacekn8
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

12 Gru 2009, 11:50

Dwie rzeczy co sie tym autom przytrafiało to; nietrwala pompa paliwa(mokra)i problem z elektronika silnika.Jak byłem w serwisie tak mówili.
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

12 Gru 2009, 21:20

TDDI były do 2004 r.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowco, nie urządzaj samochodowych kuligów
    Zima zachęca do aktywnego wypoczynku, a rodzice, próbując uatrakcyjnić dzieciom dni wolne od nauki, czasem realizują niebezpieczne pomysły. Jednym z nich są samochodowe kuligi, czyli ciągnięcie przez jadący samochód ...

13 Gru 2009, 13:58

Do 2 litrowej benzyny montowałbym gaz sekwencyjny. Bo coś takiego spali w mieście 10 litrów na pewno, a jeszcze na krótkich odcinkach, czyli jazda na niedogrzanym wiecznie silniku? Panie, gościem na stacjach benzynowych będziesz częstym mimo, że tankować będziesz zawsze pod korek.

Jak dla mnie to większość z proponowanych przez Ciebie aut odrzuciłbym na wstępie: Megane, Laguna, 307-mka to nie są auta słynące z jakości. Wszystkie mają problem z zawieszeniem i elektroniką. Laguna II to dopiero po liftingu przedstawia lepszą jakość.
Niezły jest Focus, ale znowu silniki benzynowe rewelacyjne nie są. Np. 1.6 w Focusie pali zadziwiająco dużo. Najlepszym silnikiem byłby 1.8 TDDI, tylko problem jest taki, że te jednostki były produkowane na początku i teraz są to już podstarzałe silniki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 10:23

Dzięki, jednak chyba będę się kierował w stronę Focusa kombi lub sedan 2004r. 1.8 TDCI, ponieważ za gabaryty mondeo będę musiał zapłacić rocznikiem. Ale najpierw muszę sprzedać swoją Carismę. Może jest ktoś zainteresowany?
halinin67
Nowicjusz