Mondeo mk3 vs Opel Vectra C

22 Mar 2014, 11:57

Ale ja jej nie chce kupic :) tylko obawiałem sie vectry c i pisałem ze ma problemy z elektryka a tu własnie chyba mamy przyklad powyzej ze vectra ma problem z elektryka i tansza jest o 10 tys ... wiec chyba ten problem jest z ta ekktryka i miałem racje..
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2014, 15:38

Ogólnie jesli pod lpg to lepsza vectra, ale z opini użytkowników Mondeo ma mniej awaryjną elektryke, i zawieszenie od Opla, natomiast nękają go problemy z klapami kolektora i gdzie nie gdzie rdzą :P , ale to można przeżyć :wink: , pozostaje więc kwestia gustu... :D
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

22 Mar 2014, 15:52

Ja miałem Opla co prawda Combo z 02r i problemów z elektrownią nie było. Lepiej Vectre silnik 1.8 122KM najlepszy pod LPG. Ale inne np 140KM czy 2.0T tez mozna gazować tylko trzeba pilnować sie z regulacja zaworów.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Mar 2014, 16:03

2.0T posiada chyba hydraulike, i jest jednym z lepszych silników w vectrze, przez co mało ich w sprzedazy. Te motory same znajdziemy prawdopodobnie w saabach. Jedynie dodatkowym elementem do pieszczenia :wink: jest turbinka.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

23 Mar 2014, 08:46

jesli chodzi o vectre c ma silnik :

a.122km i 140km oba sa na płytki ?
b.wersja 122km i 140km koszy instalacji te same ?
c.140km ma zmienne fazy rozrzadu czesto to pada ? jaki jest koszt robociny ?
vxz
Początkujący

23 Mar 2014, 10:34

sam jestemna etapie szukania samochodu i skłaniam się na opla - signum, to samo co vectra tylko design inny - ja akurat szukam diesla. z elektroniki to może tam wysiasc CIM czyli jednostka sterująca ale nie jest tak że jest to częsty przypadek. Ja ryzyko chyba podejmę. zawsze można kupić z anglika sprowadxonego na części i wymienić. Tak wyczytałem na forum vecra
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...

23 Mar 2014, 12:38

a to oznacza ze silniki 122 konne vectry maja hydrauliczne ustawianie zaworow a te 140 konne na płytki ?
vxz
Początkujący

05 Kwi 2014, 09:05

A o co chodzi z tymi klapami kolektora ? w mondeo mk3 benzyna 2.0:
a. jakie sa objawy
b.jakie koszty naprawy
c.czy mozna te klapy naprawic bez problemu czy jakis problem jest ?
vxz
Początkujący