Mondeo mk3

06 Sty 2011, 20:48

Witam mam zamiar kupic mondeo mk3 ale niewiem jaki silniczek jezdze duzo wiec napewno silnik diesla ale niewiem jaki czy TDCI czy TDDI czym sie róznia te silniki z gory dziekuje
cyc
Początkujący

Miejscowość: rybnik

06 Sty 2011, 21:00

silnik TDDI to starsza konstrukcja, ktora nie posiada pompowtryskiwaczy i ukladu common rail

silnik TDCI takowy uklad posiada

ktory lepszy ? tak na prawde nie wiadomo.. wiadomo jednak ze kosztowniejsza bedzie naprawa TDCI, ale ktory mniej awaryjny - nie wiem :?:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

06 Sty 2011, 21:47

W TDCi lubią padać wtryski. Po 2004 roku to poprawiono. Jeżeli zamierzasz kupić auto z przed 2004 to tddi a jak po 2004 to tdci.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

06 Sty 2011, 22:05

Mondeo mkIII gnije :mrgreen: a z tego co pamiętam to miałeś 15koła na auto więc za te pieniądze kupisz już auto z ocynkiem np Audi A4 1.9TDI 110KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2011, 16:22

Właśnie jak wyzej olej forda zgniluch i padaczka wez audiczke
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Sty 2011, 19:08

Tylko że audi bedzie około 4,5 lat starsze. Co za tym idzie przebieg większy o jakieś 100 tysięcy km czyli ta awaryjność praktycznie będzie porównywalna. TDCI 115 KM, którym zrobiłem 500 km(100 km miasto, reszta trasa) bardzo szybkim tempem spalanie 6,3 litra co dla mnie jest dobrym wynikiem. Kultura pracy dużo wyższa jak w audi, no i zdecydowanie lepsze zawieszenie niż w audi, świetnie się jeździ, dużo trwalsze, no i nowocześniejszy zdecydowanie wygląd. W tym którego ja użytkowałem rdzewiały tylko ranty drzwi, miał 8 lat stał zawsze na dworzu, na wiosnę trzeba włożyć z 1,5 tysiąca w zaprawki tych drzwi i auto dalej wygląda na nowe(rdzewieją od wewnątrz). Samochód używany jako służbowy, więc ogień i do przodu, 240 tysięcy km i z silnikiem nic się nie dzieję.
Ja jestem zdecydowanie za fordem, rozsądny wybór za te pieniądze- kompromis między wiekiem a niezawodnością.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    [2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...

07 Sty 2011, 19:24

tak jak własnie kolega powiedział ze za ta kwoote kupie duzo starsze audi,a mondeo wyglada naprawde ciekawie
cyc
Początkujący

07 Sty 2011, 19:38

Ja również jestem za Mondeo - bogate wyposażenie, świeży wygląd jak za te pieniądze. Silniki TDDI są na pompie więc problemów w padającymi pompowtryskami nie ma, poza tym można go zachipować na coś ok 140 KM i efekt będzie również całkiem niezły.
Co do rdzewiejących drzwi to cóż, wada fabryczna niestety, ostatnio znajomy blacharz mówił, że rdzewiejącą blachę wycinają a zamiast niej wstawiają aluminiową i wówczas problemów nie ma z rdzą. Tylko nie wiem ile taki zabieg całościowo kosztuje.
Z innych to może Lybra?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Sty 2011, 20:35

lybra tez fajne autko ale jak cos to tylko w dieslu niechce benzyny. wiec mondeo powiadacie bedzie najlepszym rozwiazaniem??
cyc
Początkujący

07 Sty 2011, 20:41

Na pewno dobrym rozwiązaniem, jak trafisz w miarę zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony. Ja w cenie około 15 tysięcy w sumie nawet za bardzo nie mam pomysłu na lepszy samochód
koczas
Aktywny

07 Sty 2011, 21:52

Ja bym brał A4.fakt będzie starsza ale czy rocznik to najważniejsza rzecz??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2011, 22:14

barol91 napisał(a):Ja bym brał A4.fakt będzie starsza ale czy rocznik to najważniejsza rzecz??

Nie nie najważniejsza, tyle, że biorąc pod uwagę zakup A4 i Mondeo MKIII znacznie łatwiej trafić w minę A4. Poza tym już jak to zostało wyżej napisane - A4 będzie jednak ok 4 lata starsza, przez co do realnego przebiegu statystycznie rzecz biorąc doliczyć należy +- 100 tyś km. Przy czym Mondeo ma zawias nieporównywalnie lepszy od A4 w dodatku tańszy i trwalszy - do Mondeo najtańszy zamiennik wahacza kosztuje 170 zł - czyli na dwa koła masz niecałe 350 zł a do A4 najtańszy komplet zamienników od 470 w górę.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

07 Sty 2011, 22:16

tylko po co oszczędzać na własnym i innych bezpieczeństwie
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

07 Sty 2011, 23:05

kamyl napisał(a):tylko po co oszczędzać na własnym i innych bezpieczeństwie

Ale o co chodzi?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

07 Sty 2011, 23:08

No na pewno oszczędzasz na bezpieczeństwie.
a4 będzie miało abs i 2 poduszki a mondeo abs,esp, i z 6 poduszek powietrznych, zdecydowanie lepsze właściwości jezdne więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo to raczej bym przechylał się ku opinii, że to mondeo jest bezpieczniejsze.
koczas
Aktywny