Ford Fusion - czemu takie tanie

14 Sty 2011, 10:29

Przeglądam ogłoszenia i widzę, że już za 15-20 tys. zł można kupić uźywanego, 4-5 letniego Forda Fusion. I właśnie pytanie, dlaczego są tak stosunkowo tanie...

Technik ze mnie żaden. Raczej mogę powiedzieć, że wizualnie prezentują się O.K. A osiągi? Cóż... Pewnie, że chciałoby się Subaru... ale realnie celuję w auto do jazdy po mieście, nie jestem Hołowczyc, ścigać się nie będę.

Fusion kusi, tylko te ceny podejrzanie tanie. Co się za nimi kryje?
wlodarinho
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 1997
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Fusion
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Sty 2011, 10:34

Trzeba liczyć się z aktem, że najtańsze egzemplarze mogą mieć bogatą przeszłość (Mogły ulec wypadkowi, kręcony licznik etc.)
Muszę jednak przyznać, że Ford Fusion bardzo drastycznie traci na wartości. Jest to spowodowane pewnie małym zainteresowaniem tym modelem.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel

14 Sty 2011, 11:23

A całkiem fajny samochód.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

14 Sty 2011, 11:49

pinio124 napisał(a):Trzeba liczyć się z aktem, że najtańsze egzemplarze mogą mieć bogatą przeszłość (Mogły ulec wypadkowi, kręcony licznik etc.)
Muszę jednak przyznać, że Ford Fusion bardzo drastycznie traci na wartości. Jest to spowodowane pewnie małym zainteresowaniem tym modelem.

OK, rozumiem. "Bogata przeszłość" dotyczy wszystkich samochodów (no może prawie, jak ktoś wystawia Ferrari za pół miliona, raczej nie będzie ściemniał ;)).
Jednak w przypadku Fusionów jest ich wyjątkowo sporo w atrakcyjnych cenach - powyższym rozumowaniem można by dojść do wniosku, że 99 proc. Fusionów ma "bogatą przeszłość".

Teraz inne pytanie:
Czy warto interesować się tym modelem? Wiem - jak kolega napisał - że tracą na wartości, ale myślę o kupnie samochodu do jeżdżenia na trzy/cztery lata. W tym czasie nie będę go wyceniał, tylko użytkował. Nie będę też myślał, ile za niego dostanę, gdy będę go sprzedawał.
wlodarinho
Nowicjusz

14 Sty 2011, 11:54

Nie mówię, że ze wszystkimi musi być coś nie tak :wink: Ale trzeba uważać przy zakupie. Myślę, że Fusion jest dobrą opcją- samochód stosunkowo świeży i raczej tani w eksploatacji. Co prawda materiały są średniej jakości, ale nic nie skrzypi. Szukałbyś Diesla czy benzyny?
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel

14 Sty 2011, 11:59

Chyba benzyna.... Moje srednioroczne przebiegi to ok. 12 tys. km, nie więcej niż 15 tys. km.
wlodarinho
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
    Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...

14 Sty 2011, 12:48

Wymień mu znaczek np.na VW i od razu cena podskoczy drugie tyle! :mrgreen: FUSION to udane auto,więc jeśli się dziwisz ,to znak,że wiesz o tym.Ja też się dziwię temu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2011, 13:26

Tak jak pozostałe Fordy Fusion też dość mocno traci na wartości, a poza tym jest to dość małe auto. pamiętam jak koleżanka zamist Focusa dostała Fusiona na zastępczy to strasznie nażekała że dużo gorszy od Focusa.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Sty 2011, 17:44

Niższy komfort jazdy,twarde zawieszenie,może dlatego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2011, 18:38

Auta na f okrutnie tracą na wartości, nie bez powodu z resztą.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Sty 2011, 18:53

Fusion dużo traci bo to stary model(od 9 lat w produkcji), bazuje na poprzedniej Fieście i przy tym wszystkim jest oferowany z dużymi upustami w salonie.
Jak policzysz utratę wartości od jego realnej ceny(tzn. po wszystkich upustach) to będzie ona bardzo zbliżona do innych aut.
Moi rodzice byli zainteresowani tym autem 6-7 lat temu, wyglądało fajnie, było dość przestronne ale po jeździe próbnej stwierdzili, że jest jednak nieco zbyt spartańskie.
Aczkolwiek Tobie może pasować, musisz się przejechać i sam ocenić.
Samochód raczej wart polecenia, pamiętam, że w raportach awaryjności był oceniany bardzo pozytywnie bliżej mu było pod tym względem do samochodów japońskich(notabene poprzednia Mazda 2 to właśnie przestylizowany Fusion) niż Niemieckich.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000