12 Wrz 2018, 20:28
Witam
Właśnie sprzedałem swój stary samochód i od 2 tygodni jesteśmy z żoną na etapie poszukiwania nowego "wozidła"
Z racji tego że jeździmy trochę po mieście i trochę w trasy postanowiliśmy pozostać przy Dieslu gdyż poprzednie auto mieliśmy również z ON i nie było problemów ani z filtrem DPF ani z innymi rzeczami
budżet: 30.000 - 35.000 (MAX!)
Pod uwagę bierzemy TYLKO trzy modele:
- Ford Mondeo MK4 Lift (Kombi) 2011 - 2013r.
Silnik: 2.0 TDCi (140km lub 163km) najlepiej titanium
- Peugeot 508 SW 2011 - 2013r.
Silnik: 2.0 HDI (140km lub 163km)
- Citroen C5 Lift (Kombi) 2011 - 2013r.
Silnik: 2.0 HDI (140km lub 163km)
We wszystkich autach jest ten sam silnik który cieszy się dobrą opinią wśród mechaników jak i właścicieli. Problem polega na tym że ciężko nam się zdecydować na któryś konkretny.
Za fordem przemawia fakt że wydaje się tańszy w utrzymaniu, mniej awaryjny jeśli chodzi o elektronikę no i jest większy. Leczy wydaje nam się jakby gorzej wykonany oraz ciężko znaleźć z takim wyposażeniem jak konkurent
Za Peugeotem zaś przemawia ładniejszy wygląd, lepsze wyposażenie, nowocześniejszy wygląd no i nie ma co ukrywać ciut lepsze materiały wykończeniowe. Leczy wydaje mi się że mógłby być bardziej awaryjny jeśli chodzi o elektronikę i różnego rodzaju drobiazgi
Za Citroenem przemawia zawieszenie Hydroactive, dobre wyposażenie, praktyczność no i wiadomo wygląd. Lecz wydaje mi się że mogłoby być podobnie jak z Peugeotem czyli niedomagania elektroniki, psujące się drobiazgi itp.
Wszystkie auta mają swoje plusy i minusy i każde z nich oferuje coś innego. Nie ukrywam że troszkę boje się zakupu francuza z racji tego ze może mieć różnego rodzaju problemy z drobiazgami i elektroniką
Dodam że zastanawia mnie również różnica w filtrze cząstek stałych gdyż w jednym jest DPF (Suchy) a w dwóch pozostałych zaś FAP (mokry). Który z owych filtrów będzie mniej problematyczny, łatwiejszy w wypalaniu no i tańszy w utrzymaniu ?
Który samochód z w/w polecilibyście bardziej ? Który jest mniej awaryjny, tańszy w utrzymaniu i wg was lepszy ?
Pytanie kieruje głównie do osób znających się na tych autach, właścicieli którzy mają lub mieli taki samochód. Proszę o rzetelne porady i pomoc w wyborze.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez
Lukasz2605, 13 Wrz 2018, 09:38, edytowano w sumie 1 raz