Mondeo MK4 - prośba o ocene

20 Lip 2015, 23:40

Witam, chciałbym kupić mondeo mk4 liftback najlepiej z silnikiem 2.0 tdci (z tego co czytałem jest mało problematyczny i stosunkowo oszczędny - ogolnie najlepszy do tego auta-prawda? ). Przeszukując oferty trafiłem na kilka wg mnie interesujących i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych osób o zdanie czy warto zaprzątać sobie tym głowe:
1. [link do Gratka wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do oferty na Allegro wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dodatkowo trafiłem na 2 oferty z mojego regionu z silnikiem 1.8 - czytałem że może być za słaby do tego samochodu (jednak gdyby trafił się model zadbany i godny uwagi to nie wykluczam również tej opcji):
a) [link do Gratka wygasł]
b) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy w cenie ok. 30 tys. zł moge liczyć na godny uwagi model ? Nie zależy mi na konkretnej wersji wyposażenia, przede wszystkim chodzi mi o jak najlepszą kondycję silnika i nadwozia.
Jednocześnie chciałbym zapytać jakich najczęściej napraw mogą wymagać te samochody gdy ich przebieg osiągnie około 200 tys. km ? Z jakimi kosztami się wtedy liczyć i na jak długo taka naprawa wystarcza (np. ile średnio km wytrzymuje rozrząd wymieniony przy przebiegu 200 tys. km - przy założeniu że wymianą zajeli się ludzie z głową i założono dobrej jakości sprzęt).

PS. Zastanawiam się czy warto wykupić usługę od którejś z firm zajmującej się oceną aut na zamówienie, zanim sam się wybiorę aby obejrzeć ( np. autotesto, moto-zakup - jakieś inne godne polecenia ?) - jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?

Dziękuję i pozdrawiam !
elobaza
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Lip 2015, 19:43

elobaza napisał(a):Jednocześnie chciałbym zapytać jakich najczęściej napraw mogą wymagać te samochody gdy ich przebieg osiągnie około 200 tys. km ?

Przebieg to nie jest wyznacznik napraw. Zapuszczone auto rozsypie się po 100tys., a zadbane pojeździ pół miliona oczywiście realnego przebiegu.
Dla przykładu sprzęgło można zajechać po 2tys. km jak się nie umie jeździć ;)
elobaza napisał(a):(np. ile średnio km wytrzymuje rozrząd wymieniony przy przebiegu 200 tys. km - przy założeniu że wymianą zajeli się ludzie z głową i założono dobrej jakości sprzęt)

5 lat lub interwał producenta, który należy skrócić przy użytkowaniu auta w trudnych warunkach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...