Montaż belek dachowych na dachu bez fixpointów i bez relingów

23 Maj 2023, 06:07

Witam
Kupiłem soboe belki dachowe do auta. Mondeo mk4 htb. Nie jest to typ z fixpointami ani z relingami po prodtu goły dach. I belki zaczepia się o dziurki za drzwiami. Niby wszystko ogarnąłem i mogę skręcić belki tylko jest duże ALE. Skąd ja mam wiedzieć jak mocno to skręcic ?
Zrobie za lekko belki dostaną obciążenia i zaczną w czasie jazdy się ruszać może coś uszkodzą.
Zrobie za mocno to uszkodzę ramę przy oknie że zrobię wgnioty.
Na instrukcji jest 5Nm. No i pyt to robić to kluczem dynamometrycznym ? Czy jest jakiś prostszy knif ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Maj 2023, 07:44

Cynerion napisał(a):I belki zaczepia się o dziurki za drzwiami.
Jak to za drzwiami? Chyba nad drzwiami w miejscu gdzie powinny być relingi są takie zaślepki do mocowania relingów bagażnika. Wrzuć może jakieś zdjęcie będzie łatwiej pomóc.

Cynerion napisał(a):Skąd ja mam wiedzieć jak mocno to skręcic ?
Napisałeś niżej
Cynerion napisał(a):Na instrukcji jest 5Nm. No i pyt to robić to kluczem dynamometrycznym ? Czy jest jakiś prostszy knif ?
Taka wartość to naprawdę nie dużo i trzeba przykręcać z wyczuciem jak niem masz klucza dynamometrycznego. Dla aluminiowych bagażników dachowych z reguły obowiązują momenty dokręcania w granicach 5-15 Nm.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...