Wymiana oleju w silniku - stosunkowo niski samochód

20 Sie 2023, 17:16

Witam,

Planuje sam wziąć się za wymianę oleju silnikowego. Problem jest w tym, że posiadam stosunkowo niski samochód więc planuje zakup najazdów samochodowych. Czytałem, że podczas wymiany oleju pojazd powinien stać na płaskim podłożu. Chciałbym się dowiedzieć czy można wymieniać olej gdy pojazd będzie stał przednią osią na najazdach czy będzie to skutkować tym, że całość oleju nie spłynie i lepiej tego nie robić w ten sposób?

Pozdrawiam
SnoopDogg
Nowicjusz

20 Sie 2023, 17:56

SnoopDogg napisał(a):Czytałem, że podczas wymiany oleju pojazd powinien stać na płaskim podłożu.
nie koniecznie, korek oleju jest w różnych miejscach, czasami po boku więc najlepiej było by auto przechylić na bok, czasami w tylnej części więc auto na najazdach na plus a czasami centralnie wtedy najlepiej jak auto jest prosto.
Najazdy fajna rzecz lecz do niskich aut dość skomplikowane bo często zderzak nie pozwala zjechać bo wjechać może być łatwiej :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sie 2023, 18:07

Jest to Citroen c3 2009 wiec moze jakoś mega niski nie jest, ale bez jakiś najazdow to ciężko by bylo wsunac sie pod spod.
Nie wiem jak tu jest z położeniem korka lecz jakby się okazało, że położny jest centralnie i bym wymienial olej przy wykorzystaniu najazdow ciężko będzie z żywotnością silnika czy na ilość starego oleju pozostającego w silnik można by było przymknąć oko?
SnoopDogg
Nowicjusz

20 Sie 2023, 18:30

nic mu nie będzie..pozatym w silniku tak czy inaczej zawsze i tak coś zostaje, czy to w kanałach, czy to nawet w samej pompie olejowej. całkowicie w 100% nie usuniesz starego oleju w 100%.
Ewentualnie jezeli korek jest na środku to można np. wjechać na najazdy a z tyłu go podniesć podnośnkami
toyman40
Stały forumowicz

20 Sie 2023, 18:48

Jeżeli mówimy o silniku diesla to spust jest na w środkowej części miski.
Możesz zrobić coś na zasadzie toyman podpowiedział tyle że ja bym proponował to zrobić bardziej bezpiecznie i najechać na jakieś deski/cegłówki, coś co leży na ziemi, ew ustawić się tak zeby tyl byl na wzniesieniu ale moim subiektywnym zdaniem to w ogole nie ma czym sobie głowy zawracać, w silniku i tak zostaje minimum 0.5l nawet do 1l oleju a to w wale a t9 w głowicy i innych elementach smarnych. Nawet jakby zostało te 2,3 setki to jest mały % który w ogóle nie wpłynie za żywotność silnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sie 2023, 18:54

Dziekuje za odpowiedzi teraz już jestem przekonany żeby zakupić najazdy i zaczac się bawić w wymiany oleju w moim domu(4 samochody).
SnoopDogg
Nowicjusz

20 Sie 2023, 22:45

Dojdziesz do wprawy :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sie 2023, 11:00

Wymieniaj regularnie i problemu z tym że trochę oleju zawsze zostanie nie będzie. Inna sprawa to najazdy tu warto zwrócić uwagę na kąt wzniesienia podjazdu bo przy niektórych niskich samochodach z wysuniętym mocno przodem przed przednie koła będzie trzeba dodatkowo coś podkładać żeby nie haczyć dolną częścią zderzaka podczas najazdu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35