Montaż CB radia w freelanderze

07 Mar 2010, 19:21

Witam! Jak w temacie... Jakie najlepsze miejsce na montaż radia i miejsce na antenę. Antenę myślałem zamontować do mocowania koła zapasowego na tylnej klapie. Przykręcić kluczem na imbus, tak co by nie było łatwo odkręcić, bo zresztą miejsca tam i tak mało na manipulacje osób postronnych. Sam montaż wykonć przy ściągniętym kole.
Free1981
Nowicjusz

Miejscowość: południe

08 Mar 2010, 18:40

ja mam radio zamontowane pod przelacznikiem regulacji lusterek jest tam taka wneka w ktora idealnie pasuje cb. jest przy tym caly czas na widoku i latwo obslugiwac.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

08 Mar 2010, 20:32

ferciuch możesz pokazać fotkę ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

08 Mar 2010, 21:27

Ja mam z prawej strony zegarów, zdjąłem gumę i na jej miejscu obsadziłem radyjko. Też rozważałem jak rafciuch z lewej strony ale mam duże radio i nie wyobrażam sobie obsługi lewa ręką. Jeżeli masz duże radio to tylko tu gdzie ja.
Pozdro, Dalekich Łączności :grin:
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

08 Mar 2010, 22:35

jutro dodam fotke. mam zwykle male radio alana 199 i pasuje jak ulal. musle ze konstruktorzy przewidzieli to mniejsce wlasnie na polskie cb radio :lol: :lol: :lol: :lol:
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

24 Maj 2010, 13:36

Ponieważ również miałem problem z instlacją większego CB radia w moim autku, pozwoliłem sobie odkopać temat i pokazać jak jeszcze można sobie z tym poradzić :) Co prawda wymaga to kilku przeróbek no i siłą rzeczy zajmuje trochę czasu ale przynajmniej ja z końcowego efektu jestem zadowolony.
Mianowicie, podstawą jest montaż podłokietnika do Landrowera, (sporo ich na allegro) i przeniesienie tam przełączników
prawej i lewej przedniej szyby, wtedy w konsoli zyskujemy miejsce na wycięcie odpowiedniego dla naszego cb otworu.
Niestety trzeba to wszystko rozberać i dodatkowo przedłużyć kable do przełączników :/ Ale mMój Alan 48 excel wszedł tam idealnie. Na koniec trzeba jeszcze podciąć plastyk za konsolą żeby radyjko ładnie się schowało. A antenka tak jak pisał koleg wyżej, zamontowana na uchwycie przytwierdzonym do mocwania koła. Może pomysł komuś się przyda. Poniżej fotki. :)

[link wygasł] [link wygasł]
piter3
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...

25 Maj 2010, 14:00

piter3 napisał(a):... podstawą jest montaż podłokietnika do Landrowera, (sporo ich na allegro) i przeniesienie tam przełączników
prawej i lewej przedniej szyby, wtedy w konsoli zyskujemy miejsce na wycięcie odpowiedniego dla naszego cb otworu.

Ale frelek chyba podłokietnik to ma w standardzie?? Chyba ze 3D ma faktycznie prawa/lewa szyba tylko. W moin przypadku mając podłokietnik ze sterowaniem do 4 szyb nie mam miejsca na przeniesienie z konsoli sterowania zamkiem i blokady szyb. A jeszcze podgrzewane fotele....
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

25 Maj 2010, 17:51

W moim z 99 roku (benzynka 1,8) podłokietnika nie było, co ciekawe znajomy w swoim
z 2000 też nie ma podłokietnika w standardzie więc pewnie różnie z tym wyposażeniem bywało :)
piter3
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

25 Maj 2010, 20:15

Mój diesel z 99 też nie ma.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 19:38

Free1981 napisał(a): Antenę myślałem zamontować do mocowania koła zapasowego na tylnej klapie. Przykręcić kluczem na imbus

pod względem żywotu tranzystora mocy w radyjku pomysł kiepski nawet bardzo chyba że zastosujesz antenę z przeciwwagą (fali wypromieniowanej) takie stosuje się np. w jachtach gdzie buda z plastiku
Inaczej będzie wysoki SWR i końcówka mocy nie wyrobi z chłodzeniem przy dłuższym rozmawianiu po jakimś czasie pójdzie z dymem
Jeśli radio tylko na odsłuch to nie ma to znaczenia możesz antenę nawet w łapie trzymać
Najlepsze miejsce dla anteny na stałe to centralnie w dach ,jeśli krótsza można trochę uciec do tyłu pojazdu
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

28 Maj 2010, 21:34

Kolego napisz proszę coś więcej o tych antenach z przeciwwagami. Przymierzam się do montażu CB w drugim aucie a tam kurcze cały dach plastikowy
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 23:17

Kolego anteny samochodowe montowane na dachu czyli na kawałku blachy o wymiarach przynajmniej 130 x 120 cm. Metalowy dach auta jest rodzajem przeciwwagi i płaszczyzną odbijania się fali wypromienowanej, by antena pracowała optymalnie niezbędna jest jej ta przeciwwaga stąd korzystnym jest centralne ustawienie na dachu auta
Praktycznie każdą antenę da się gdzieś zamontować ,reling ,pałąk lusterka ciężarówki ,mocowanie na brzegu tylnej klapy różne rzeczy już widziałem ale taki montaż nie zapewni antenie 100% osiągów jakie daje producent.
Oczywiście ludzie montują i twierdzą że im działają lecz nie są zbytnio w stanie stwierdzić jak bardzo pogorszyli parametry anteny
Możesz oczywiście modyfikując długość promiennika uzyskać odpowiedni SWR (współczynnik fali stojącej) ale raczej nie sprawdzisz czy ta antena nadal utrzymuje fabryczny zysk np. 3dB.
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

29 Maj 2010, 21:54

Ok, dzięki a co byś Kolego poradził do całego dachu plastikowego no i żeby końcówka mocy nie zdechła? :?:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Cze 2010, 11:52

No i radyjko zamontowane....u mnie po stronie kierowcy, zaraz pod schowkiem po lewej stronie. Uchwyt na tyle jest fajny ze radyjko nie przylega aż tak idealnie i schowek można dalej otwierać a radyjka nie widać i nie kusi chętnych... A dostęp ze strony kierowcy idealny...
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009