MONTAŻ KSENONÓW - VOLVO XC90

04 Lip 2009, 19:18

Witam !

Mam zamiar kupić używane volvo xc90. Niestety nie ma ono ksenonów, nad czym ubolewam, ponieważ mam w tej chwili samochód właśnie z ksenonami i są o niebo lepsze od zwykłych reflektorów. Wiem, że można kupić zestaw do montażu ksenonów za 400 zł, ale jest to nielegalne.
Czy można więc jakoś zamontować porządne ksenony w tym aucie ? Wiem, ze nie jest to tanie, ale tu już nawet nie o koszty chodzi, bo bardzo mi na tym montażu zależy. Widziałem na internecie całe oryginalne reflektory do tego modelu volvo ( jeden reflektor ok 1600 zł ) czy warto takie kupić ? Co jeszcze trzeba nabyć ? Jaki byłby ogółem koszt takiej instalacji ? gdzie mógłbym takie coś zrobić, czy np. w serwisie volvo zrobią mi takie coś ? czy strace gwarancję na samochód czy nie ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję !
kudlaty94
Nowicjusz

Miejscowość: Sulech

04 Lip 2009, 21:12

Montaż xenonów kosztuje tak z 10 tyś zł.
Żeby to zrobić na bum cyk cyk to musisz kupić całe lampy z homologacją żeby cie policaje nie capli, do tego przetwornica, instalacja el., komputer oraz wiele innych rzeczy których już nie pamiętam i do tego dochodzi strata gwarancji jeśli jest.Jeśli kupisz tylko lampy i przetwornice bo masz tę wypowiedź w du... to po kilku dniach jazdy przepalisz instalację elektryczną( nie tylko tą co idzie do lamp ale całą) , komputer i będziesz musiał wymienić akumulator bo ten ci padnie, na dodatek auto będzie wariowało podczas jazdy, bo komputer ci padnie.Dlaczego padnie bo będzie przechodziło przez niego za dużo prądu.Nie wspominając już o tym że będziesz je musiał sam robić bo -> nici z gwarancji.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

05 Lip 2009, 08:11

Wielkie dzięki za informacje, a orientujecie sie może, czy w serwisie volvo zrobią mi taką instalację, czy trzeba pojechać do jakiegoś innego warsztatu ?
kudlaty94
Nowicjusz

05 Lip 2009, 11:15

W Audi mogli mi to zrobić więc w Volvo pewnie też mogą.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lip 2009, 11:54

żeby zamontować ksenony musisz też mieć zderzak z ciśnieniowymi spryskiwaczami reflektorów, jeśli nie masz to czeka Cię kolejny wydatek.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

05 Lip 2009, 13:52

Jednym słowem kupa roboty, ale dzięki za informacje ;]

[ Dodano: Nie Lip 05, 2009 22:13 ]
Aha, mam jeszcze jedno pytanie. Czy wiecie może czy zwykłe reflektory halogenowe w tym właśnie volvo xc90 ( rocznik 2008 ) sprawdzają się dobrze, czy raczej w nocy strach jechać ;] Sporadycznie jeżdże Oplem Astrą Classic z bodajże 2000 r. i jazda w nocy to masakra. Czy w xc90 jest lepiej ?
kudlaty94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS z układem Climate Concierge
    Układ Climate Concierge – pierwszy na świecie kompleksowy system nadzorowania klimatu w kabinie samochodu. Nowy LS wyposażony jest w mnóstwo zaawansowanych technicznie urządzeń pokładowych, do minimum ograniczających ...

06 Lip 2009, 07:43

nie no nie przesadzaj, 90% ludzi jeździ na halogenach i jakoś żyje :P
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

06 Lip 2009, 10:18

Mi lepiej się jedzie na zwykłych niż na ksenonach bo ta biała barwa i mocno odbijające się światło od znaków czy odblasków szybko męczy oczy.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lip 2009, 12:56

No dobra moze jazda Astrą w nocy to nie masakra, trzeba po prostu jechać wolniej i bardziej uważac, a ja sie przyzwyczaiłem do moich ksenonów w innym aucie i może dlatego ;], dlatego wolałbym ksenony, ale wiecie może jak to wygląda w przypadku halogenów w xc90 ? Bo jednak szwedzi znani są z bezpieczeństwa, więc w moim przekonaniu lampy też powinni mieć dobre, mam nadzieje że lepsze chociaż niż w Astrze, co o tym sądzicie ?
kudlaty94
Nowicjusz

06 Lip 2009, 14:24

Nie no takie auto i miałoby mieć słabe halogeny?!Przestań!Nie jeździłem, ale jestem w pełni przekonany że ma bardzo dobre lampy.W obecnych czasach rzadko która firma pozwala sobie na hańbę poprzez wstawianie słabych reflektorów.W dodatku to nie Fiat czy Renault tylko VOLVOi tu nie ma mowy żeby w takim modelu montowano jakieś buble!
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lip 2009, 18:46

Ok, wielkie dzięki za pomoc :razz:
kudlaty94
Nowicjusz