Na co zwracać uwagę przy kupnie VW Tourana?

02 Lip 2009, 21:09

Witam,

noszę się z zamiarem kupna VW Tourana, najchętniej ze skrzynią DSG, 5-miejscowy, do 35 tys. zł (czyli roczniki 2003-2005/6), sprawny, gdzieś do 100km od Warszawy. Po krótkim przeszukiwaniu forów i ogłoszeń wiem, że powinienem unikać silnika 2.0 TDI. Zastanawia mnie fakt, że olbrzymia większość oferowanych samochodów ma straszne przebiegi (130-250 tys km) przy 4-5 latach użytkowania. Czy warto na to zwracać uwagę?
Na co jeszcze należy zwracać uwagę przy kupnie Tourana?

Dziękuję z góy za odpowiedzi
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lip 2009, 15:58

Przy takim przebiegu (250 tyś.) silniki 1.9 się dopiero spasowały, a 2.0 są bliskie zaje...chania.Za taką kwotę to kupisz słabo wyposażony(trendline) a jak chcesz większy wypas(comfortline ,sportline) i bdb stanie to trzebaby dorzucić jakieś 10 tyś.Ale jeśli chcesz taki normalny| standard to za tyle możesz już coś wyrwać, byle nie bite a to można sprawdzić przez sprawdzenie VIN, popatrz czy wszystkie śrubki są oryginalne, oglądaj karoserię z każdej strony tak żeby można było stwierdzić czy był malowany, sprawdź czy szczeliny między łączeniami blach są jednakowe, musisz wymacać czy był malowany jakiś el. karoserii- czy są pozostałości po taśmie,folii po malowaniu w postaci małych "zagryzów", sprawdź czy rok prod. gum na przednich i tylnych lampach jest ten sam co produkcji(może być 1 w skrajnych przypadkach 2 lata różnicy że są starsze).

P.S.Czy był malowany można też sprawdzić polewając go gorącą(bardzo ciepłą-nie wrzątkiem) wodą w zimny dzień albo zimną w gorący dzień i zobaczysz różne odcienie jednego koloru-jeśli był bity.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Lip 2009, 18:46

motorro napisał(a):Przy takim przebiegu (250 tyś.) silniki 1.9 się dopiero spasowały, a 2.0 są bliskie zaje...chania.

wielkie dzieki za porady! co to znaczy, ze sie spasowaly - znaczy sie dotarly czy po prostu sa w swojej szczytowej formie?
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

04 Lip 2009, 10:26

Jednostki napędowe 1.9 przejeżdżają po 600-700 tyś jak się o nie dobrze nie dba(głownie wymiany oleju tzw. 5 minut po, kiedy stracił właściwości smarujące :lol: ), a jeśli się dba to... zdziwienie bo spokojnie przekręcają licznik(ponad milion kilometrów) bez żadnych remontów.

Jednostki 2.0 nie są udanymi jednostkami i nie ma na nie reguły kiedy się skończy jazda bo się silnik zatrze.Jednemu weźmie 1l oleju na 10000km a innemu 1l na 1000km ->zatarcie i wymiana silnika, poza tym często im pękają głowice, wyrabiają się pompy itd.Jeśli chcesz jeździć nim rok to można sobie taki kupić ale na dłuższą metę nie ma to sensu.

A w 1.9 nie trzeba nawet sprawdzać oleju bo nie bierze :lol: wiem bo sam taki mam :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

04 Lip 2009, 19:17

motorro napisał(a):Jednostki napędowe 1.9 przejeżdżają po 600-700 tyś jak się o nie dobrze nie dba(głownie wymiany oleju tzw. 5 minut po, kiedy stracił właściwości smarujące :lol: ), a jeśli się dba to... zdziwienie bo spokojnie przekręcają licznik(ponad milion kilometrów) bez żadnych remontów. A w 1.9 nie trzeba nawet sprawdzać oleju bo nie bierze :lol: wiem bo sam taki mam :lol: .

Dziekuje! kupuje zatem bez patrzenia na licznik:)

[ Dodano: Sro Lip 08, 2009 13:45 ]
To jeszcze pytanie - chce kupic Tourana ze automatyczna skrzynia. czy warto? czy lepiej moze manual?
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
    Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! ...