Na co zwracać uwagę przy kupnie VW Tourana?

02 Lip 2009, 21:09

Witam,

noszę się z zamiarem kupna VW Tourana, najchętniej ze skrzynią DSG, 5-miejscowy, do 35 tys. zł (czyli roczniki 2003-2005/6), sprawny, gdzieś do 100km od Warszawy. Po krótkim przeszukiwaniu forów i ogłoszeń wiem, że powinienem unikać silnika 2.0 TDI. Zastanawia mnie fakt, że olbrzymia większość oferowanych samochodów ma straszne przebiegi (130-250 tys km) przy 4-5 latach użytkowania. Czy warto na to zwracać uwagę?
Na co jeszcze należy zwracać uwagę przy kupnie Tourana?

Dziękuję z góy za odpowiedzi
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lip 2009, 15:58

Przy takim przebiegu (250 tyś.) silniki 1.9 się dopiero spasowały, a 2.0 są bliskie zaje...chania.Za taką kwotę to kupisz słabo wyposażony(trendline) a jak chcesz większy wypas(comfortline ,sportline) i bdb stanie to trzebaby dorzucić jakieś 10 tyś.Ale jeśli chcesz taki normalny| standard to za tyle możesz już coś wyrwać, byle nie bite a to można sprawdzić przez sprawdzenie VIN, popatrz czy wszystkie śrubki są oryginalne, oglądaj karoserię z każdej strony tak żeby można było stwierdzić czy był malowany, sprawdź czy szczeliny między łączeniami blach są jednakowe, musisz wymacać czy był malowany jakiś el. karoserii- czy są pozostałości po taśmie,folii po malowaniu w postaci małych "zagryzów", sprawdź czy rok prod. gum na przednich i tylnych lampach jest ten sam co produkcji(może być 1 w skrajnych przypadkach 2 lata różnicy że są starsze).

P.S.Czy był malowany można też sprawdzić polewając go gorącą(bardzo ciepłą-nie wrzątkiem) wodą w zimny dzień albo zimną w gorący dzień i zobaczysz różne odcienie jednego koloru-jeśli był bity.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Lip 2009, 18:46

motorro napisał(a):Przy takim przebiegu (250 tyś.) silniki 1.9 się dopiero spasowały, a 2.0 są bliskie zaje...chania.

wielkie dzieki za porady! co to znaczy, ze sie spasowaly - znaczy sie dotarly czy po prostu sa w swojej szczytowej formie?
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

04 Lip 2009, 10:26

Jednostki napędowe 1.9 przejeżdżają po 600-700 tyś jak się o nie dobrze nie dba(głownie wymiany oleju tzw. 5 minut po, kiedy stracił właściwości smarujące :lol: ), a jeśli się dba to... zdziwienie bo spokojnie przekręcają licznik(ponad milion kilometrów) bez żadnych remontów.

Jednostki 2.0 nie są udanymi jednostkami i nie ma na nie reguły kiedy się skończy jazda bo się silnik zatrze.Jednemu weźmie 1l oleju na 10000km a innemu 1l na 1000km ->zatarcie i wymiana silnika, poza tym często im pękają głowice, wyrabiają się pompy itd.Jeśli chcesz jeździć nim rok to można sobie taki kupić ale na dłuższą metę nie ma to sensu.

A w 1.9 nie trzeba nawet sprawdzać oleju bo nie bierze :lol: wiem bo sam taki mam :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

04 Lip 2009, 19:17

motorro napisał(a):Jednostki napędowe 1.9 przejeżdżają po 600-700 tyś jak się o nie dobrze nie dba(głownie wymiany oleju tzw. 5 minut po, kiedy stracił właściwości smarujące :lol: ), a jeśli się dba to... zdziwienie bo spokojnie przekręcają licznik(ponad milion kilometrów) bez żadnych remontów. A w 1.9 nie trzeba nawet sprawdzać oleju bo nie bierze :lol: wiem bo sam taki mam :lol: .

Dziekuje! kupuje zatem bez patrzenia na licznik:)

[ Dodano: Sro Lip 08, 2009 13:45 ]
To jeszcze pytanie - chce kupic Tourana ze automatyczna skrzynia. czy warto? czy lepiej moze manual?
war happens...
Gregonator
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zrewolucjonizował oświetlenie samochodowe
    Trudno wyobrazić sobie współczesną motoryzację bez reflektorów w technologii LED czy sprytnych systemów adaptacyjnych świateł. Ale te rozwiązania nie trafiłby na nasze drogi, gdyby nie kreatywność inżynierów ...
    Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...