Montaż nagłośnienia w samochodzie Fiat Seicento

27 Lip 2019, 08:41

Witam serdecznie. Posiadam samochód Fiat Seicento z 2005 roku. Z racji, iż bez muzyki żyć nie potrafię, chciałbym zamontować w nim nagłośnienie. Nie posiadam w nim głośników, z kabli jest tylko antena, masa i prąd, z czego ostatnie dwa posiadają "starodawną" końcówkę. Chciałbym Was prosić o pomoc, mianowicie od czego zacząć? Zakupić głośniki i radio, po czym zmodernizować końcówkę od prądu i masy? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
moskikocur
Obserwowany

28 Lip 2019, 13:31

Zapodaj fotkę tego co masz w aucie. Dziwne jest, że masz zasilanie, a kabli z głośników już nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2019, 10:10

MotoAlbercik napisał(a):Dziwne jest, że masz zasilanie, a kabli z głośników już nie.
Wiesz co ja tak kiedyś miałem w Cinquecento i chyba chodziło tu o oszczędność i wersję wyposażenia :)
moskikocur napisał(a):Chciałbym Was prosić o pomoc, mianowicie od czego zacząć?
No więc tak, oryginalne miejsca na głośniki są małe i będzie słabo grało więc najlepiej założyć dodatkowo jakieś głośniki trójdrożne w tylnej półce. W takim przypadku potrzebujesz kable do przednich głośników i tylnych kostkę iso do ich podpięcia oraz kostkę iso do podpięcia zasilania. Do tego kupujesz radio tu już w zależności co ci się spodoba i dobrze żeby miało złącze iso bo wtedy wszystko bez problemu podłączysz. To wszystko :) Jak byś miał jakieś pytania i problemy pisz...
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...