Radio Mercedes w203 c klasa

23 Wrz 2019, 09:21

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Witajcie, kupiłem wreszcie auto. Doprowadziłem auto mechanicznie do bdb stanu ale chce odświeżyć trochę wnętrze. Myślałem nad wymianą radia na jakieś nowsze "z przyszłości" w związku z tym sprawdziłem jakie są kable i wejścia. Znalazłem takie coś. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc i powiedzieć co zrobić żeby było dobrze? Jestem laikiem i dopiero zaczynam swoją samochodową przygodę więc proszę o zrozumienie. Pozdrawiam i liczę na pomoc
Pawlo12134
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 13:10

Na pierwszym zdjęciu masz kabel antenowy.
Dalej na drugim zdjęciu widać dwie kostki one mają po 8 pinów? Ta wyżej wygląda na kostkę głośnikową a ta niżej na zasilającą. Zobacz sobie taką przejściówkę [link do oferty na Allegro wygasł]
Rozumiem że do nich są podpięta jakieś kable które były dalej wpięte do oryginalnego radia, tak?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Wrz 2019, 14:06

Te dwie wiązki prawdopodobnie się nigdzie nie łączą bo włożyłem dość głęboko rękę w tą dziurę od radia i nie znalazłem nic żeby się miały łączyć. Od jednej wiązki jest jeszcdz jedna kostka I jakaś naklejka do tego ale nie rozumiem nic z niej. Rozłączyłem kostki I porobilem zdjęcia.
Pawlo12134
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 14:27

Dodam jeszcze, że chciałem tego typu radio co w linku. : [link do oferty na Olx wygasł]
Może się przyda taka informacja
Pawlo12134
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 14:35

Patrząc na te kostki powinna Ci wystarczyć przejściówka do której podąłem link wyżej.
Pawlo12134 napisał(a):Dodam jeszcze, że chciałem tego typu radio co w linku
To radio nie ma standardowego wyjścia na ISO więc będziesz musiał kupić taką przejściówkę z wolnymi kablami z jednej strony i te kable które wychodzą z kostki od tego radia odpowiednio podłączyć, najlepiej lutując je.
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Wrz 2019, 14:47

To jakiego radia tego typu szukać? Nie chce brać się za lutowanie bo boję się, że coś spieprzę i pójdzie wszystko z dymem. Poprosiłbym o dokładne wytłumaczenie krok po kroczku żebym mógł sobie jakoś z tym poradzić :/
Pawlo12134
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...

23 Wrz 2019, 15:13

Wszystkie oryginalne typu JVC, Clarion, Pioneer, Alpine, Kenwood itp. będą miały typowe złącze ISO. Tu masz więcej informacji na temat tej kostki schemat-kostki-iso-podlaczenie-przewodow-vt100672.htm

Podłączenie tego radia które podałeś nie będzie trudne, a jak nie czujesz się na siłach to pierwszy lepszy elektryk ci to zrobi. Widać że tam jest dołączona taka kostka z kablami które na pewno będą opisane.

Pawlo12134 napisał(a):Poprosiłbym o dokładne wytłumaczenie krok po kroczku żebym mógł sobie jakoś z tym poradzić
Najprościej kupić przejściówkę na ISO wpiąć się pod złącza (2 kostki) które masz i do tego radio z wejściem ISO. Tu masz tylko same podłączenia bez żadnych przeróbek.
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Wrz 2019, 15:23

Ile by wziął elektryk za podłączenie takiego czegoś? i ile czasu by mu to zajęło? :v
Pawlo12134
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 15:59

[link do oferty na Olx wygasł]
W tym ogłoszeniu chyba sprzedawca ma już zrobioną taką przejściówkę. Mógłbyś rzucić okiem i ocenić czy to wystarczy żebym sobie sam już popodpinał i działało?
Pawlo12134
Nowicjusz

24 Wrz 2019, 10:05

Pawlo12134 napisał(a):Ile by wziął elektryk za podłączenie takiego czegoś? i ile czasu by mu to zajęło?
Ja myślę że nie więcej niż 50zł. Czas to max 1h.
Pawlo12134 napisał(a):W tym ogłoszeniu chyba sprzedawca ma już zrobioną taką przejściówkę. Mógłbyś rzucić okiem i ocenić czy to wystarczy żebym sobie sam już popodpinał i działało?
Patrzę jeszcze na te zdjęcia które wrzuciłeś i masz tu kostki ISO (poniżej zdjęcia) więc wystarczy tylko podpiąć pod kostkę do radia z podanego linku i powinno wszystko działać.
Zdjęcie Kostka głośnikowa
Zdjęcie Kostka zasilająca
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Wrz 2019, 14:24

Okej, to zamawiam to z ogłoszenia i jak przyjdzie to za montuje. Dzięki za pomoc :D
Pawlo12134
Nowicjusz

26 Wrz 2019, 10:46

Daj znać jak przyjdzie i czy będą jakieś problemy z podłączeniem.
Cichy77
Forumowicz VIP