Montaż zawieszenia z innego pojazdu

07 Sty 2015, 01:30

Witam!

Od dawnego czasu marzyłem aby nauczyć się mechaniki, a że kocham stare auta to kupiłem Trabanta (oczywiście w stanie opłakanym). Starałem się doprowadzić go do stanu używalności lecz ku mojemu zaskoczeniu kwota na to potrzebna okazała się dużo większa (silnik 2T w kiepskim stanie, gaźnik całkowicie niesprawny, przednie zawieszenie całe w stanie opłakanym wymagającym regeneracji/wymiany, blacharsko odremontowałem) bardziej opłaca mi się kupić przerdzewiałe seicento i wstawić z niego układ napędowy wraz z zawieszeniem (czyli generalnie od Trabanta zostałaby tylko buda).

I tutaj narodziło się we mnie pytanie:
Czy to jest dopuszczalne w ustawie i czy takie auto przejdzie przez przegląd?
Kiedyś istniała możliwość zarejestrowania na SAM, teraz podobno już nie ma tej możliwości.
Nie chciałbym wyrzucać auta na złomowisko...
DzikiKokos
Nowicjusz

Auto: W123 Trabant

07 Sty 2015, 22:27

DzikiKokos napisał(a):kupiłem Trabanta (oczywiście w stanie opłakanym)

Wcale nie jest to oczywiste bo mogłeś kupić w stanie mniej opłakanym tylko trzeba było poszukać.
DzikiKokos napisał(a):Czy to jest dopuszczalne w ustawie i czy takie auto przejdzie przez przegląd?

Nie przejdzie.
DzikiKokos napisał(a):Kiedyś istniała możliwość zarejestrowania na SAM, teraz podobno już nie ma tej możliwości.

Zgadza się już nie ma.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

08 Sty 2015, 07:49

zdaje sobie sprawę że są w lepszym stanie, kupiłem taki aby się czegoś nauczyć, o to mi chodziło z tym stanem opłakanym
dziękuję za odpowiedź, można zamknąć
DzikiKokos
Nowicjusz

08 Sty 2015, 10:04

DzikiKokos napisał(a):kupiłem taki aby się czegoś nauczyć, o to mi chodziło z tym stanem opłakanym

Do nauki na pewno jest to dobry wybór.
Jak kupiłeś go z papierami warto go odbudować w oryginale.
Bardzo prosty w budowie i na pewno sporo się nauczysz.
Części są jeszcze dostępne.Zajrzyj też na forum trabanta.
Jakbyś go odbudował na pewno miałbyś sporą frajdę.
Z którego roku jest trabant?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Sty 2015, 04:44

niestety w papierach jest nieporządek, ale jak pytałem na forum trabanta, szacowany na 83, wbrew pozorom nie są takie tanie części, sam gaźnik to koszt ok 150-200zł, a z przedniego zawieszenia, być może amortyzatory są sprawne i wachacze są dobre, reszta to w zasadzie śmietnik, wsadzone aby sprawdzić czy pojedzie, jako studenta było mnie stać na kawałek blachy i wyspawanie budy, gorzej z mechaniką, miałem w planach po studiach jak znajdę pracę całe zawieszenie i napęd wsadzic z CC albo Seicento no ale nie, plan spalił na panewce
głupi byłem że wcześniej tego nie sprawdziłem :)
DzikiKokos
Nowicjusz