Możliwy spadek mocy przez tłumik?

12 Mar 2019, 10:06

Witam, czy jest możliwy spadek mocy przez zamontowanie sportowej końcówki tłumika końcowego? Montaż odbywa się u mechanika i się zastanawiam czy jest taka możliwość, czytając opinie na internecie wyczytałem, ze tak.
Heli
Początkujący

12 Mar 2019, 10:25

[link do oferty na Allegro wygasł]

Konkretnie chodzi mi o ten tłumik, jak wiadomo jest on uniwersalny.
Heli
Początkujący

12 Mar 2019, 11:34

Może być spadek mocy gdy robi sie przelot ale wymiana końcowego go nie zdławi takze nie masz czym sie przejmować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2019, 13:55

Ok, dziękuję za odpowiedź. Czy będzie jakakolwiek różnica między tamtym a tym? [link do oferty na Allegro wygasł]

Od razu mówię, że pewnie zainwestuję w jakiś silencer, nie chcę żeby słyszało mnie pół wsi, tylko delikatny basowy pomruk, aktualnie posiadam końcówkę z dyfuzorem, ale ona zbyt słabo modyfikuje dźwięk, dlatego chcę wymienić ten tłumik końcowy.
Heli
Początkujący

12 Mar 2019, 15:22

Samochód to Renault Clio II 1.4 98KM 16V.
Heli
Początkujący

12 Mar 2019, 22:26

czy będzie różnica? tego nie wie nikt bo nie wielu montuje takie cuda a tym bardziej do clio... :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
    Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...

12 Mar 2019, 22:33

Wiesz ja tam w żadnym stopniu nie chcę robić jakiegoś wieś tuningu, żeby było mnie słychać jak jadę z kilometra, chcę raczej spokojny basik i pomruk, nie chcę wywalać kata i środkowego, jedynie ten końcowy zmodyfikować i to będzie na tyle, wrx sti z tego robić nie chcę, gdzieś mi został polecony tłumik od poloneza, nie wiem co o nim myśleć :o
Heli
Początkujący

04 Kwi 2019, 14:03

Przy tylnym tłumiku możesz kombinować ale pamiętaj żeby nie był zbyt głośny bo policjanci mają teraz urządzenia do pomiaru głośności i przy pierwszej lepszej kontroli mogą to zrobić. Jak się nie zmieścisz w dB to stracisz dowód ;/
Lekki bas i pomruk jest ok, ale na dłuższą metę może przeszkadzać podczas jednostajnej jazdy. Zapytaj sprzedawcę czy tłumik spełnia normy dopuszczalnej głośności.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Kwi 2019, 14:25

Zamontowałem tłumik końcowy z fiata 125p i ładnie sobie mruczy, tak że głowa nie boli, więć problemów nie powinno być, a i osiągi nie spadły :)
Heli
Początkujący