Muza i głośniki w aucie

23 Lis 2008, 23:20

Witam drogich kolegow :) mam pytanko... otoz jestem posiadaczem auta marki FIAT a dokladnie Seicento... mam w tylniej polce glosniki i chcialem je wymienic... gosciu w sklepie powiedzial mi ze mam wybrac pomiedzy tuba a glosnikami bo razem tego nie ma sensu dawac bo mam za male autko :D moje radio to JVC KD-G 341

i teraz wybralem sobie na allegro jakies glosniki ale nie wiem czy dobre...:

[link do oferty na Allegro wygasł][/
[link do oferty na Allegro wygasł]

zastanawiam sie czy nie wlozyc zamiast glosnikow takiego cudenka:

lub

Z gory dzieki za pomoc :lol:
PawianoweOko
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

25 Lis 2008, 15:37

Jeśli chodzi o te tuby to one raczej ci sie nie zmieszczą, polecam te głośniki Hertza i jakiś subwoofer
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Lis 2008, 23:43

mam te glosniki

Blaupunkt GTX 693 (chce je wymienic)

ale czy oplaca sie?? bo jak czytam na necie to nie sa takie zle... a jak mam wymienic na porownywalne jezeli chodzi o glosnosc grania i basu to sie nie oplaca
PawianoweOko
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

26 Lis 2008, 10:32

ja również polecam głośniki hertza. 100 W RMS na głośnik zupełnie wystarczy w tak małym aucie. Ważne żeby wszystkie głośniki w aucie były dobrze spolaryzowne, żeby ani jeden nie grał w przeciwfazie, bo inaczej wymiany nic nie dadzą. Wg mnie 2x100 W to już powinno nieźle trząść budą.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

26 Lis 2008, 16:15

karlone napisał(a):Ważne żeby wszystkie głośniki w aucie były dobrze spolaryzowne, żeby ani jeden nie grał w przeciwfazie, bo inaczej wymiany nic nie dadzą.

Co to znaczy????? Mógłbyś mi wytłumaczyć? Naprawdę nie wiem :D
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

26 Lis 2008, 17:35

każdy głośnik ma oznaczone zaciski "+" i "-" łączymy te zaciski z zaciskami dla poszczególnych kanałów radia. Plus z plusem, minus z minusem. Jeśli np. masz 4 głośniki w aucie i 3 z nich są prawidłowo podłączone, a jeden jest podłączony na odwrót czyli "+" do "-" to ten jeden będzie grał odwrotną falą. Będzie niejako amortyzował (wciągał) fale w powietrzu szczególnie basowe, przez to bas będzie słaby.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

26 Lis 2008, 17:44

To że trzeba podłączyć plus z plusem i minus z minusem, to wiedziałem, ale nie zrozumiałem że to o to właśnie chodzi tobie:).
Dzięki za wytłumaczenie.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący