Myjnia ZIMĄ

03 Lis 2010, 19:09

Kolejne moje pytanie, czyli kolejny przejaw debilizmu na forum ;)

"A kolega mówił, że..." jak się myje regularnie samochód to poza walorami estetycznymi - jest czysty, błyszczący i pachnący - jest to "po prostu dla niego dobre" - nie atakuje rdza itd. Pomijając fakt czy to prawda, sprawa wygląda następująco:

czy mycie samochodu w myjni zimą jest dla niego "zdrowe"? "Moja myjnia" to 24-godzinno otwarty budynek, gdzie stanowiska pomiędzy kolumnami nie są zamykane (bo po co, skoro 24 h). Zimą, mamy mróz, woda leci z węża na samochód, pewnie nie błyskawicznie, ale w miarę szybko zamarza, później wyjeżdżamy z myjni, jedziemy z prędkością 50 km/h po terenie zabudowanym, więc w ogóle powierzchnia jest lodowata - czy to źle na niego nie wpływa? Czy nie powinno się myć samochodu zimą "w zamknięciu" i czekać aż do końca wyschnie? Kropelki przecież też się dostają np. między szybę i po wyjeździe z myjni zawsze jeśli otworzy się okno i po jakimś czasie zamknie to drobny ślad zostanie. Czyli zimą te kropelki zamarzną i może coś uszkodzą? Dlatego proszę o info, czy mycie samochodu zimą jest absolutnie 'bezpieczne', nie ma żadnych przeciwwskazań itd.?
zapytajer
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

06 Lis 2010, 11:44

Kiedyś umyłem samochód w zimę karcherem-to był pierwszy i ostatni raz haha. Nie mogłem otworzyć rozsuwanych drzwi w berlingo, musiałem się namęczyć żeby lód puścił :mrgreen:
od tamtej pory myję samochód w zimę w ciepłym warsztacie u kolegi, potem elegancko woskuje i wyjeżdżam aż wyschnie :wink:
Ogólnie podczas mycia samochodu na otwartej powierzchni w zimę, moga wystąpić awarie elektryki zewnętrznej: czujniki parkowania itp.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Lis 2010, 12:41

zapytajer napisał(a): Zimą, mamy mróz, woda leci z węża na samochód, pewnie nie błyskawicznie, ale w miarę szybko zamarza

... pewnie Ameryki nie odkryję, ale przecież mróz nie trzyma bez przerwy, wtedy gdy trzyma nie myjemy auta - na drodze raczej nie ma ,,ciapy'' ... a gdy przychodzi odwilż i blotko z drogi mamy na naszym ,,milaczku'' - jedziemy na myjnię, po myciu ściągamy wodę z karoserii gumową ściągaczką i wycieramy uszczelki do sucha(można jeszcze posmarować jakimś preparatem) ... i w/g mnie nie powinno być problemów z otwieraniem drzwi itp ....
... ta cienka warstewka lodu, która może powstać na karoserii nie ma znaczenia ...nic nie zrobi lakierowi ... więcej szkody robią ptasie odchody ... pozdro ....
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

16 Sty 2011, 22:01

Niedawno umyłem swoje autko jak była odwilż. No i jak przyszedł mróz po 2 dniach to musiałem wchodzić przez bagażnik :)
alfa on
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

19 Lut 2011, 11:46

Panowie jak chcecie bezproblemowo umyć auto zimą, to najlepiej udać się na myjnie ręczną, gdzie auto zostanie umyte ciepłą woda a później wytarte. I po kłopocie :mrgreen:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

12 Kwi 2012, 10:31

Dobre rozwiązanie to kosmetyki do mycia bezwodnego karoserii Eco Touch. Ta metoda mycia karoserii nie wymaga zastosowania wody, nie powoduje to efektów ubocznych mycia auta wodą w zimie :D
EcoTouch
Nowicjusz

30 Sty 2014, 10:08

zima zaczęła się dopiero teraz, ale nie żałuję, że odwiedziłem automyjnię w grudniu. Samochód został nawoskowany także lakier wytrwa dłużej, tak przynajmniej powinno byc ;) polecam
automaniak88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2007
Przebieg/rok: 36tys. km
Auto: Ford
Silnik: benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2014, 19:05

a ja mogę powiedzieć tyle polecam mycie auta własnoręcznie na podwórku i potem go wypolerowanie :D ale na pewno jak nie ma aż takiego mrozu.
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

27 Lut 2014, 12:07

Mycie samemu sprawdza się jedynie wtedy, kiedy nie ma mrozu lub mamy w miarę ciepło w garażu. Najlepsze jest mycie parowe, które możemy stosować przez cały rok, bez względu na panującą temperaturę. Na rynku jest wiele takich myjni, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)
janek1245
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Mar 2014, 15:56

polecam tekst na ten temat

"Wielu kierowców uważa, że nie warto myć auta zimą. Po co jeździć w tym okresie do myjni, skoro po przejechaniu kilku kilometrów samochód jest znowu brudny? – tak zapewne brzmią argumenty przeciwników odwiedzania myjni w zimie. Inni są z kolei radykalnymi przeciwnikami mycia auta podczas mrozów i twierdząc że jest to groźne dla lakieru oraz może spowodować kłopoty. Niekoniecznie tak musi być. Wystarczy, że umyjemy auto w odpowiednim miejscu i będziemy przestrzegać kilku prostych zasad

Istnieje kilka powodów, dla których powinniśmy regularnie odwiedzać myjnie zimą. Jednym z nich jest lakier. Nawet jeśli powłoka lakieru jest nienaruszana i nie ma jeszcze żadnych ubytków, to pozostawione na niej błoto pośniegowe może szybko zmienić tę sytuację. Poza tym zimą auta są często odśnieżane i za każdym razem, kiedy zgarniamy szczotką śnieg, jednocześnie ścieramy lakier piachem i błotem, które znajdują się pod świeżą warstwą białego puchu. Podobnie powstają rysy na szybach. Okazuje się, że bardziej zgubne dla samochodowego szkła jest szorowanie po niej drobinami piasku znajdującymi się pod warstwą szronu niż same krawędzie plastikowej skrobaczki.

Odwiedź myjnię, niekoniecznie automatyczną

Myjnia automatyczna może zaszkodzić?To prawda, jednak nie zawsze. Owszem, częste korzystanie z myjni mechanicznych nie jest zdrowe dla lakieru i przyspiesza jego płowienie. Często na lakierze samochodów odwiedzających myjnie pojawiają się również kuliste rysy, widoczne podczas słonecznych dni. Jednak to wina nie samego rozwiązania, jakim są szczotki polietylenowe, ale ich stanu i nieodpowiedniej eksploatacji.Elementy te ulegają zużyciu i wymagają wymiany. Delikatniejsze, ponacinane końce się wycierają, po czym auto jest myte twardą częścią szczotek.Właściciele takich myjni chcąc zmaksymalizować swoje zyski zwlekają z wymianą szczotek.

Kierowco! Pamiętaj o wnętrzu
Czy powinniśmy umyć komorę silnika? Mechanicy doradzają, że te czynności powinniśmy wykonywać raczej przed i po zimie. Współcześnie produkowane samochody naszpikowane są elektroniką, która nie lubi gromadzącej się podczas mycia wody. Niektórzy producenci w instrukcjach obsługi przestrzegają przed tym, a mycie komory silnikowej zalecają dokonywać jedynie w autoryzowanych stacjach obsługi. W przeciwnym razie grozi to uszkodzeniem komputera lub elektroniki i może narazić właściciela pojazdu na kosztowną naprawę.
"
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3