Mzada 6 vs honda accord ~30 tys

07 Cze 2020, 20:47

Witam.

Tak jak w temacie - Rozważam zakup Mazdy 6 II lub Accorda VII/VIII.
Wizualnie najbardziej podoba mi się Mazda 6 II w wersji hatchback, sedan też spoko. Czy w tej wersji poprawiono problemy z korozją? Jak kwestia silników i ogólnie awaryjności, kosztów chociażby naprawy zawieszenia? Najbardziej mnie przekonuje silnik 2.0 MZR 147km, chyba można do niego zamontować gazik bez większych problemów?

Co do Accorda, to wersja VII ma bardzo dobre opinie, wizualnie spoko chociaż brakuje mi trochę wersji typu liftback. Nie podoba mi się to, że w stosunku do Mazdy wygląda staro, zarówno w środku jak i z zewnątrz. Jak w tym modelu z kosztami utrzymania? Silnik 2.0 by mnie raczej interesował i też ewentualnie gazik. Samochód opinie ma bardzo dobre i to pewnie zawyża jego cenę pytanie czy warto tyle dać?

Czy ten budżet pozwala też rozglądać się za Accrodem VIII gen, albo to za mało żeby trafić na jakiś w miarę zadbany egzemplarz?
Może macie jakieś swoje typy na inny samochód w segmencie D, który będzie względnie tani w utrzymaniu?
Diesiel odpada bo robię rocznie jakieś 15 tys, głównie trasa do pracy to 15km w jedną stronę (połowa miasto, połowa droga krajowa).
Segment C mnie nie interesuje bo mam dużego psa i dziecko w drodze, więc więcej miejsca i duży bagażnik mi się przyda, a kombi mi się nie podoba :)

Dzięki!
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Cze 2020, 15:58

hoderi145 napisał(a):Rozważam zakup Mazdy 6 II lub Accorda VII/VIII
Jak chcesz pod LPG to raczej Accorda odpuść chyba że założysz instalacje z dotryskiem benzyny.

hoderi145 napisał(a):Czy ten budżet pozwala też rozglądać się za Accrodem VIII gen, albo to za mało żeby trafić na jakiś w miarę zadbany egzemplarz?
Ciężko będzie w tej cenie. Już lepiej nastawić się na jakiś zadbany z poprzedniej wersji. Nawet wydać trochę mniej ale kupić coś co naprawdę będzie fajnie utrzymane.
hoderi145 napisał(a):Może macie jakieś swoje typy na inny samochód w segmencie D, który będzie względnie tani w utrzymaniu?
Ja tu polecam Avensisa 1.8 po 2006 roku jak dobrze poszukasz znajdziesz takiego bez rdzy i w całkiem niezłym stanie. Można do niego pokusić się o LPG.
hoderi145 napisał(a):Diesiel odpada bo robię rocznie jakieś 15 tys, głównie trasa do pracy to 15km w jedną stronę (połowa miasto, połowa droga krajowa).
Faktycznie przy takich przebiegach nie ma co się pchać w taki silnik.
hoderi145 napisał(a):Segment C mnie nie interesuje bo mam dużego psa i dziecko w drodze, więc więcej miejsca i duży bagażnik mi się przyda, a kombi mi się nie podoba
Moim zdaniem jest najbardziej praktyczne w Twoim przypadku. Jednak w tym modelu Avensisa jest szansa na kupienie tzw. liftbacka który tu się lepiej sprawdzi niż sedan.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy układ kontroli trakcji z BMW i3s
    BMW i3 wyznacza na świecie standardy radości z jazdy w samochodzie elektrycznych. To zasługa nie tylko zwiększonej mocy silnika w nowym BMW i3s, ale też innowacyjnego układu kontroli trakcji specjalnie dostosowanego do dynamicznej ...
    Ultima GTR i wyścigowa Corvetta - Jerzy Dziewulski
    Jerzy Dziewulski, honorowy członek klubu Elite Circle co roku podczas imprez motoryzacyjnych zaszczyca nas swoją obecnością prezentując swoje auta między innymi Ariela Atoma, Ultimę GTR i wyścigową Corvette. W tym roku po ...