Nowe auto z salonu

04 Cze 2020, 21:49

Witam, razem z tata (62 lata) poszukujemy nowego auta z salonu dla niego. Po wizytach, jazdach próbnych itp itd. zostały 2 podobne a zarazem różne samochody tj. Skoda Superb Liftback i VW Tiguan.Oba z silnikiem 1.5 tsi. W obu dobrze się czujemy. W skodzie jest może trochę ciszej. wyposażenie podobne - różnice: Skoda ma podgrzewane dysze spryskiwaczy i przede wszystkim LED matrix, VW ma aktywny tempomat . Najbardziej mnie zastanawia LED Basic ( VW) vs Matrixy w Skodzie. Mamy ciężki orzech do zgryzienia. Różnica cenowa dosłownie kilka tyś na korzyść Skody. Podpowiecie coś? Z góry dzięki. :D
pRk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba
Paliwo: Benzyna

04 Cze 2020, 21:57

Jeśli nie potrzebujecie "zalet suv'a" to zupełnie nic nie przemawia za tiguanem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Cze 2020, 22:07

Powiem tak, różne opinie o tym że siadanie wygodniejsze, że pozycja lepsza, że widać wiecej na drodze. Tata pomimo 60+ to dobre zdrowie, aktywny fizycznie itp. Przebiegi jakie robi to ok 10-12 tyś rok. Można powiedzieć że 50/50 miasto ( nie zakorkowane) /trasa, zależy od pory roku to tak uśredniłem. Ze swojej strony mam ból głowy o te światła Basic vs Matrix. Nie miałem okazji jeździć z nimi, w internecie bardzo chwalą Matrixy.
pRk
Nowicjusz

07 Cze 2020, 20:20

Może ktoś jeszcze wypowie się w temacie?
pRk
Nowicjusz

08 Cze 2020, 17:57

Ja bym postawił na Tiguana, bo dzisiaj tata jest aktywny (oby jak najdłużej), ale jutro może już taki nie być i tutaj przyda się wyższa pozycja za kierownicą.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...