Na ciepłym nie wyskakuje bendiks

07 Gru 2018, 18:27

Opel vectra b 1.8 x18xe. Problem polega na tym, że na zimnym albo po prostu rozgrzanym silniku odpala zawsze i kręci bez najmniejszych niepokojących oznak. Ale gdy auto się zagrzeje do tego stopnia że wentylator się włączy kilka razy albo po prostu przegonię auto po trasie i następnie zgaszę silnik, rozrusznik kręci, ale nie kręci kołem zamachowym, czyli nie wyskakuje bendiks. Ale nie poddając się jak będę tak próbował kilkanaście razy to załapie w końcu, ale czasami muszę poczekać aż ostygnie trochę. Miałem tak na wiosnę, wymieniłem rozrusznik na regenerowany ale okazało się że ten rozrusznik ma taką samą wadę (to w ogole możliwe żeby drugi rozrusznik miał taką wadę?). Moje pytanie brzmi gdzie szukać problemu w tym ze po rozgrzaniu porządnym silnika nie wyskakuje bendiks? Kupić drugi rozrusznik i mieć nadzieję że będzie już dobry?
Lukasz951
Obserwowany

07 Gru 2018, 21:52

Lukasz951 napisał(a):Moje pytanie brzmi gdzie szukać problemu
za wysywania bendixa odpowiada elektromagnez, warto go wymontować i przeczyścić a jeżeli to nie pomoże to wymienić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2018, 16:44

No dobrze, ale czy może być problem gdzie indziej niż w samym rozruszniku, lub elektromagnesie? Bo rozrusznik razem z elektromagnesem był wymieniany i problem jest ten sam co przed wymianą.
Lukasz951
Obserwowany

08 Gru 2018, 21:14

Nic na to nie wskazuje, jakby problem był gdzie indziej to by prąd nie dochodził do rozrusznika, ale różne są przypadki w tym fachu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kia Niro Hybrid - test spalania
    Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...