Na co komu szlaban?

09 Sie 2010, 10:53

Ostatnio wiele mówi się na temat wypadków mających miejsce na przejazdach kolejowych. Temat odżywa co pewien czas, zazwyczaj kiedy wydarzy się jakaś tragedia. Ostatnia kampania "Zatrzymaj się i żyj" od dłuższego czasu informuje, jak bezpiecznie przekraczać tory kolejowe. Wydawałoby się, że to nic trudnego, jednak obserwacja rzeczywistości pozostawia wiele pytań...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YGYDgSrnvt4[/youtube]

Jak to możliwe? I dlaczego niektórym tak bardzo brakuje wyobraźni?
Ostatnio edytowany przez grzeg1968 23 Sie 2010, 21:56, edytowano w sumie 2 razy
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

09 Sie 2010, 12:42

dobry przykład głupoty kierowców, mam nadzieję że wszyscy oni zostali odpowiednio ukarani
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

09 Sie 2010, 13:35

Nie no takich debili to jeszcze nie widziałem :mad: :!:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Sie 2010, 15:48

Szczęka opada :o
elmo
Początkujący

Miejscowość: KR/RZ/SG

09 Sie 2010, 19:18

Często tam przejeżdżam przez tory kolejowe w Ołtarzewie. Jakiś czas temu była awaria sygnalizacji i szlabany były zamknięte. Utworzył się taki korek aż do trasy poznańskiej, więc zawróciłem i pojechałem na Bronisze w Piastowie przejechałem na wiadukcie.

Z tego filmu wynika, że kierowcy są niecierpliwi i nie chcą czekać na światła. TIR-y tam przejeżdżają, bo wokół jest dużo parków logistycznych.

Nie akceptuję takich manewrów na przejeździe kolejowym...

a co by było gdyby samochód nagle zgasł silnik na przejeździe kolejowym z ominięciem szlabanu...
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

11 Sie 2010, 14:15

@Bodziokardasz, obawiam się, że niestety nie:( @Tiguan, nad tym samym się zastanawiałem-przecież samochody lubią czasem płatać nam figle, a poza tym - co nagle to po diable... Noga się komuś omsknie i nieszczęście gotowe! Nie wiem jak można tak igrać w losem, dla mnie to skrajny brak wyobraźni i głupota.
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...
    Renault ZOE - mocniejszy, szybszy i lepiej się prowadzi
    Renault zaprezentowało nowy silnik elektryczny R110 i model ZOE gamę 2018. Ten najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny będzie pierwszym samochodem elektrycznym Renault wyposażonym w nowy silnik o mocy ...

12 Sie 2010, 08:27

Ten przejazd był dziwny. W moim mieście przejazdy mają po 2 szlabany po 2 stronach torów i taki manewr byłby niemożliwy, a kierowcy popisali się skrajną głupotą i debilizmem.
Sor
Początkujący

Miejscowość: Chełm

12 Sie 2010, 16:28

No właśnie, u mnie są (jeśli w ogóle są :P) to pojedyncze, przez całą długość i są metalowe, więc nie ma szans na takie manewry. Z drugiej strony w razie utknięcia pomiędzy szlabanami nie można już uratować samochodu, chyba, że otworzy się jeden ze szlabanów (w co wątpię ;)).
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

13 Sie 2010, 11:22

Popatrzcie sobie na youtube dokładniej to zauważycie że dwa szlabany też niektórym nie przeszkadzają :shock: Przecież po co stać kiedy szlaban jest dopiero w połowie zamknięty :shock:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy

20 Sie 2010, 11:44

Ha! Ja na własne oczy widziałem taki przypadek gdzie przy zamkniętym szlabanie, na torach dwa auta ledwie się nie otarły o siebie jadąc w przeciwnych kierunkach.
Bardzo dobrze, że przypominacie o takich... wyczynach.
asmik
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

20 Sie 2010, 21:18

Monitoring pięknie wyłapał tych cwaniaków i wszyscy po kolei powinni zostać przykładnie ukarani.
Maciek_S
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

23 Sie 2010, 08:01

Maciek_S napisał(a):Monitoring pięknie wyłapał tych cwaniaków i wszyscy po kolei powinni zostać przykładnie ukarani.

Dobrze, że ich maszynista nie zdążył ukarać -.- .
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM

23 Paź 2010, 23:25

Zrobili to na własną odpowiedzialność :||| Żenada :/// Ja miałam kiedyś taką sytuację że kobita stojąca za mną bardzo mnie strąbiła bo nie wjeżdżałam na przejazd z powodu braku miejsca, a po prostu bałam się tego że nie zdążę opuścić przejazdu zanim nadjedzie pociąg, więc czekałam aż będę mieć pewność że się zmieszczę poza jego granicami ...
i do dziś żałuję, że nie jechałam wtedy moim starym kochanym golfiakiem, bo nie żal by mi było wjechać jej do doopę :P
sEsZela
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków