REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):A do kolegi mam tu, w tym temacie prośbę - przeczytaj moją wypowiedz raz jeszcze, powoli, bez emocji i ze zrozumieniem. Owszem - napisałem tam, że motocyklista pojawił się znikąd, ale jak przeczytać całość, to wywnioskować się da, że tych słów nie powiedziałem ja, tylko kierowca tego samochodu do policjanta....
TexasRanger napisał(a):Słów "nagle" i "niespodziewanie" używają osoby, które przeważnie same przez swoją nieuwagę oraz lekkomyślność doprowadzają do niebezpiecznych sytuacji.
TexasRanger napisał(a):PS Nie neguję tego, że są sytuacje, które bardzo ciężko przewidzieć (np. gdy auto z przeciwka zjedzie na nasz pas i nie będzie szansy na jego ominięcie), jednak będę trzymał się zdania, iż zdecydowaną większość sytuacji na drogach da się ominąć poprzez uważną jazdę.
MotoAlbercik napisał(a):No ale rozważmy co ja o tym myślę - ruszając spod dystrybutora można było zaobserwować czy jakiś kierowca nie wsiada do samochodu i nie zamerza też odjeżdżać. Dojeżdżając do tego skrzyżowania ( np po odjechaniu 30, 50 metrów od dystybutora ) wystarczyło też zaobserwować, co się dzieje za tobą. Wiem, że to było około 150 metrów. Jak się jedzie powoli to nie trwa to 2,3 sekundy zanim dojedziesz do tego skrzyżowania, tylko nieco więcej. Jakbyś wiedział, że ten samochód z tyłu zbliża się za szybko, to zjechać na bok i go przepuścić. Jeżeli oczywiście jest gdzie. Ale nawet jakby gość w ciebie uderzył, to nie byłoby to NAGLE, bo ty w lusterku widziałbyś jak on się do ciebie zbliża i spodziewałbyś się tego, że on w ciebie uderzy i mógłbyś się na to przygotować.
MotoAlbercik napisał(a):Napisałeś też, że jedziesz uważnie ( ? ) i widzisz, że z lewej strony auta czekają, a z drugiej strony ( prawej ) jest pusto. No i dalej piszesz, że poczułeś uderzenie od samochodu jdącego właśnie z prawej strony... No tak on mógł jechac z prawej strony, skoro sam napisałeś, że prawa strona była pusta? Nieuwaga ( twoja ) ?
MotoAlbercik napisał(a):piszesz w pewnym momenice, że nie jesteśmy w stanie przewidzieć konsekwencji danej sytuacji i nie jesteśmy w stanie ich uniknąć. Ja się z tobą nie zgodzę - każdy czyn ma swoje konsekwencje - jedne są bardziej, a drugie mniej przyjemne.