Na co uważac przy kupnie samochodu??

08 Sty 2008, 20:05

Mam zamiar kupić sobie audi A4. Na co powinienem uważać przy zakupie tego samochodu(chodzi mi o chwile w której będę sprawdzał auto przed zakupem i rozmawiał z właścicielem):
---jak sprawdzić właściciela czy mówi prawdę (mniej więcej)
---jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy książka serwisowa jest oryginalna a nie kupiona na allegro za parę groszy?
---audi A4 maja aluminiowe zawieszenie. Można jakoś sprawdzić w jakim stanie technicznym znajduje się to zawieszenie? żeby później sie nie okazało ze po miesiącu jazdy będę musial wszystko wymieniać
---Można jakoś sprawdzić czy przebieg jest prawdziwy czy zegar był cofany?
---na co zwracać w szczególności uwage przy próbnej przejażdżce prze zakupem samochodu??

Piszcie swoje uwagi, porady dla Mnie. Nie sztuka kupić samochód a po jakimś czasie ładować w niego kupę kasy na remonty.

Na co byście sami zwrócili uwagę przy zakupie auta?.

Z góry dzięki za rady i pomoc
marcofree
Nowicjusz

09 Sty 2008, 12:21

Nr VIN (Vehicle Identification Number) - numer nadwozia, możesz sprawdzić auto, jego przeszłość autobaza.pl
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

09 Sty 2008, 18:07

Witam panow, chlopakow i wszstkich mezczyzn, jestem tu nowa, tak tak NOWA -czyli kobieta , mam nadzieje ze milo mnei przyjmiecie, mam zamair kupic sobei jakeis autko i jestem ciakawa co byscie mi doradzili, lubie wygodne auta, trwale no i bezpieczne. :D
Sandra24
Nowicjusz

10 Sty 2008, 16:08

Sandra24 napisał(a):Witam panow, chlopakow i wszstkich mezczyzn, jestem tu nowa, tak tak NOWA -czyli kobieta , mam nadzieje ze milo mnei przyjmiecie, mam zamair kupic sobei jakeis autko i jestem ciakawa co byscie mi doradzili, lubie wygodne auta, trwale no i bezpieczne. :D

Dziewczynko, zanim zaczniesz coś pisać to Utwórz sobie nowy temat a później wypisuj w nim swoje prośby, pytania idt. Jak nie zauważyłaś wpierdzieliłaś sie do mojego tematu który jest w ogóle na inny temat. Jakbym był adminem czy coś tam to byś od razu dostała warna :x
marcofree
Nowicjusz

12 Sty 2008, 12:41

sprawdż szpary pomiędzy poszczególnymi elementami karoserii, jeśli są wszędzie równe to auto raczej nie było "bite". A jesli w czasie rozmowy sprzedawca bedzie się denerwował na twoje pytania a jego wzrok będzie uciakał na boki to znaczy że coś ukrywa. no i tak jak kolega napisał sprawdź numer VIN na stronie internetowej. pozdrawiam, powodzenia aha i sam nie kupuj, niech z toba będzie zaufany kolega, mechanik w razie niepewności będziesz miał się kogo poradzić.
PEUGEOT 306 1.8 16V
missiekk_ch
Nowicjusz

14 Sty 2008, 21:18

Jak juz wspomniał kolega wyżej warto sprawdzić VIN, szpary między elementami karoserii, warto zerknąc również na przedni pas czy nie jest klepany, jeszcze chłodnica czy czasem nie ma odbitych na sobie wzorków w kształcie wentylatora :lol: i czy zaczepy chłodnicy nie są uszkodzone. Następnie mozna zobaczyć czy szyby są z tego samego roku ( chociaż tu sprzedający może mówić że po prostu ktoś mu je wybił albo takie tam) warto głębiej pooglądać bagaznik zajrzeć pod plastiki, dywaniki gdyż można tam znaleść wiele ciekawych rzeczy jak np. dziwne spawy lub pofałdowaną blache. Pod maską silnika warto zobaczyć czy spawy fabryczne są przykryte tym samym zabezpieczeniem antykorozyjnym (guma), czy jakimś sylikonem sanitarnym ( co też się zdaża). Warto też lekko odciągnąć uszczelke drzwi, jeżeli autko nie było bite na łączeniu blach powinny być okrągłe znaczki które zostają po składaniu karoserii, są one rozłożone co kilka centymetrów. Oczywiście należy również zwrócić uwagę czy wskazania licznika kilometrów pokrywają się z faktycznym zużyciem tapicerki, kierownicy i lewarka zmiany biegów ( jeżeli w aucie są dywaniki zajrzyj podnie, zobacz czy nie jest podnimi wytarta tapicerka). Jeżeli kupujesz 306 nie patrz na kierownice zużywa się ona w tym modelu zastraszająco szybko i już przy 150 tys wygląda jak po 500 tys. taka wada fabryczna, przy zakupie mercedesa w124 lub w 201 dochodzi bardzo szybko do przetarcia fotela kierowcy to też normalne już przy przebiegach około 300 tys. fotel jest już przetary ale przy takim przebiegu dobry mercedes w dieslu nie może kopcić ( polecam silniki mercedesa w124 diesel 2500 nie do zdarcia pompa wspomagania cieknie i będzie ciakła :D to też prawie "normalne", kupując nissana 100 NX patrzeć na blachy strasznie je gryzie, i miejsce które zawsze w 100NX jest albo bedzie do roboty lub już jest zrobione jest to punkt gdzie tylne nadkola łączą się z blachami na których trzymają się tylnie kielichy ( wystarczy włożyć ręke w nadkole zawsze się robi dziura w kierunku przodu auta) jeżeli chodzi o silniki nissanów to muszą pracować równo czy są zimne czy gorące inaczej lipa. Kupując eclipse zobaczyć trzeba w/w elementy plus sprawdzić obudowe paska rozrządu pęknięta czy brakuje jej kawałka znaczy się pasek sie kiedyś zerwał wypytać o to sprzedawce, lubią być w nich (eclips'ach) problemy po takich zajściach. W eclipsie wycieki spod dekla klawiatury to normalka ciężko to uszczelnić.
W autkach z otwieranymi światłami sprawdzić czy równo się otwierają jeżeli nie, może być uszkodzone co nie co a wówczas będzie drogo kosztować.
I oczywiście podwozie nie wyobrażam sobie kupna auta bez zobaczenia go od spodu, czyli sprawdzenie podłużnic, progów itp
Przy zakupie auta przydaje się mała latareczka, która umożliwia zajrzenie w nadkola i inne ciemne miejsca.
O innych rzeczach już nie pisze bo są one oczywiste czyli luzy wycieki itp
Dziękuje za uwage i gratuluje jak komus chcial się przeczytać do końca :lol: Jak są błędy lub literówki to sorki pisząc to bardzo się spieszyłem
Zielin80
Nowicjusz

Miejscowość: jelenia góra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...

17 Sty 2008, 18:58

Jesli zamierzasz kupic Audi A4 w dieslu fffto sprawdz czy przeplywomierz nie jest przytkany najlepiej w trakcie jazdy probnej jest go wkrecic na najwyzsze obroty i jesli od 3tys obr nie bedzie sie mulił to jest ok.warto to sprawdzic bo to jest czesta wada w A4 i passatach.Chyba najwazniejsze jest to by sprawdzic przednie zawieszenie ktore jest wielowahaczowe.Naprawa moze byc kosztowna dlatego lepiej je dobrze zdiagnozowac.Sprawdz czy linia maski i reflektorów sie zgrywa jesli sa lekkie roznice to prawdopodobnie ze samochód byl bity :cry:
Zycze udanego zakupu
passek b5
Początkujący