Na co zwracać uwagę wybierając auto dostawcze

23 Lis 2020, 23:43

Witam serdecznie wszystkich. Jestem samotną kobietą, nie mam nikogo, kogo mogłabym się doradzić. Chcę kupić auto dostawcze. Mój budżet to 10-15tys. Moje "wymagania" jakie auto ma spełniać to: Długi i wysoki, DMC 3,5, jak największa ładowność, fajnie jakby miał szyby w części bagażowej. Oglądam ogłoszenia i nie mam pojęcia czy auto np z przebiegiem 400tys jeszcze pojeździ, czy nie będę musiała za miesiąc robić remontu silnika. Jeszcze żadnego auta nie oglądałam w realu, ale na co zwracać uwagę jak już przyjdzie do oglądania. O ile można się targować (500zł czy 2tys). Może to idiotyczne pytania, ale nigdy nie kupowałam samochodu, pomożecie?
Ostatnio edytowany przez mike, 23 Lis 2020, 23:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj większą uwagę gdzie zakładasz wątki ;)
korabik
Nowicjusz

24 Lis 2020, 00:37

Potrzebujesz go do jazdy w trasy czy gdzieś w okolicy domu? 60-80 tys km rocznie na dostawczaka to w cale nie jest dużo, więc wg mnie każdy 12-15 letni będzie miał 500 - 600 tyś przebiegu, szczególnie długie bo nikt tego nie kupuje żeby jeździć koło domu. Jeżeli ktoś serwisował i dbał o silnik to pojeździ.
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

24 Lis 2020, 07:17

Potrzebuje do jazdy w trasy. To mnie pocieszyłeś dzięki. A jakie marki są warte uwagi?
korabik
Nowicjusz

24 Lis 2020, 08:19

Ciężkie zadanie Cię czeka, słaby, bardzo słaby budżet na dostawczaka w trasy.
Z pomysłów jakie przychodzą to Sprinter 2.9 td o ile blacharsko się będzie jeszcze trzymał.
Renault Master II generacji 2.5 DCI
Fiat Ducato II generacji, silniki wszystkie spoko prócz 2.0 jtd o mocy 84 KM i 1.9 TD o mocy 80 KM. Najlepiej szukać 2.3 JTD. Tutaj też bardzo trzeba uważać na korozję bo o ile sprinter na rdze powierzchowna to tutaj rdza atakuje podłogę i podłużnice co jest najgorszym scenariuszem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lis 2020, 10:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Dzisiaj takie coś znalazłam, łądnie wygląda, ale aż trudno uwierzyć, żę 20-letnie auto ma taki przebieg. Nie jest napisane jaki to silnik, albo ja nie umiem patrzeć
korabik
Nowicjusz

24 Lis 2020, 10:41

a po czym mam poznać że jakieś auto jest II generacji?
korabik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...

24 Lis 2020, 12:39

korabik napisał(a):po czym mam poznać że jakieś auto jest II generacji?
na każdym portalu ogłoszeniowym możesz zaznaczyć lub możesz sprawdzić na Wikipedii.
Takich aut nie ocenia się po zdjęciach, tu trzeba mieć kogoś kumatego aby jechać na oględziny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lis 2020, 14:26

Najlepiej mieć kogoś kto jeździ takimi dostawczakami żeby wiedział co się w nich zużywa i na co zwracać uwagę :)
malmon3
Aktywny

24 Lis 2020, 16:17

gdybym miała kogoś kumatego bym nie pytała :(
korabik
Nowicjusz

24 Lis 2020, 16:51

korabik napisał(a):gdybym miała kogoś kumatego bym nie pytała
Skoro nie masz to musisz sama poszukać i jak znajdziesz coś co będzie twoim zdaniem warte uwagi trzeba wtedy zabrać taki samochód nawet na stację diagnostyczną. Tam ocenią jego stan na pewno lepiej niż być to sama zrobiła i chyba takie wyjście jest najlepsze.

Ten Sprinter na zdjęciach wygląda nieźle. Do tego masz dwa komplety opon bo jest na zimowych z tego co widzę a napisane jest że jest też komplet letnich opon. Warto tu zajrzeć tez pod spód i zobaczyć jak on tam wygląda. Po zakolach widać jak by był zabezpieczany całkiem nie dawno. Jednak ciężko stwierdzić jak to wygląda na żywo.

Sama możesz popatrzeć też na kontrolki czy wszystkie gasną po odpaleniu samochodu, przejechać się i zobaczyć czy nie ściąga, czy hamulce są w normie, jak wchodzą biegi itp. Takie rzeczy możesz zrobić sama.

Zrób sobie listę na kartce co trzeba sprawdzić przy oględzinach samochodu i wtedy lecisz i odhaczasz po kolei :)
Powiem Ci że to naprawdę działa :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2020, 23:34

Rokiko, jesteś kochany, dzięki, a masz może taką listę?
korabik
Nowicjusz

16 Lis 2021, 10:00

Na pewno warto zwrócić uwagę na jego stan techniczny. Najlepiej, przed decyzją o podjęciu zakupu zdecydować się na przegląd w autoryzowanej stacji diagnostycznej, dzięki której moglibyśmy poznać wszelkie usterki (w tym także te ukryte). W kwestii samego samochodu dostawczego to proponowałbym Ci zdecydować się na Forda Transita. Jak się rozejrzysz, znajdziesz uzywanego w rozsądnej cenie i dobrym stanie.
marcel0422
Nowicjusz