Na co zwrócić uwagę przy zakupie prostownika

28 Cze 2010, 15:55

zamierzam kupić prostownik i zastanawiam się na jakie właściwości parametry itd zwrócić szczególną uwagę. Generalnie tego urządzenia rzadko się używa, więc nie chciałbym przepłacać. Po prostu kupić taki, który będzie spełniał swoje zadania, a nie ładnie wyglądał i odpowiednio więcej kosztował:)
Liczę na Wasze wskazówki.
Jan Znaniecki
BasBazar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Cze 2010, 15:54

Nie nap[isałeś do czego to ma być prostownik i jaki masz akumulator.
Jak masz autko osobowe z instalacją 12V, to musisz mieć prostownik 12V ( zazwyczaj są prostowniki z przełączaniem 6/12V. Amperarz zależy od pojemności akumuklatora. Teoretycznie akumulator powinien być ładowny przez 10 godzin prądem odpowiadającym 1/10 pojemności akumulatora. Jak masz np. akumulator 55Ah, to prostownik musiałbyś mieć na 5,5A. No ale że takich nie ma, to możesz mieć 6A. No i najlepiej żeby był automatyczny, czyli po naładowaniu podtrzymuje prąd, a nie przeładowuje akumulator.
Ja do osobówek mam coś takiego ( nie wiem, czy taki sam model, ale tez 6A i z diodami jako wskaźnikiem naładowania. Służy mi już kilka lat
[link do oferty na Allegro wygasł]
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2010, 17:16

a ja powiem inaczej ;) jaki masz akumulator??
jeśli na przykłąd posiadasz akumulator żelowy to prostownik impulsowy potrzebujesz ;)
jeśli zwykła to możesz zwykły, jeśli masz mieszany to też jest potrzebujesz impulsowy ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Lip 2010, 17:35

Do akumulatora kwasowego ja radzę stary transformatorowy od ruskich z nastawą prądu ładowania i możliwością podłączenia do startu przy rozładowanym akumulatorze np. zimą.
Fakt trochę waży, mały też nie jest, ale ma wiele zalet. Przykładowo mamy akumulatorek wiekowy a kaska na co innego potrzebna, impulsowym wogóle, automatycznym nie doładuje a tym duży prąd i jeszcze reanimacja może się udać! :grin:
abel
Nowicjusz

Miejscowość: Polska Dolnośląskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...
    Hyundai Mistra - prototyp przeznaczony na rynek chiński
    Model koncepcyjny Mistra, najnowsza propozycja marki przygotowana specjalnie z myślą o chińskim rynku, debiutuje w Szanghaju podczas Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej (2013 Shanghai International Automobile Industry ...