Mam problem z odpalanie swojego VW T4 2.4D. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać tylko pyknięcie (kliknięcie) i nic więcej. Po wielu próbach co jakiś czas rozrusznik załapuje i wtedy odpala za pierwszym razem. Sprawdzałem kostkę - sprawna, wyciągałem przekaźnik 102 (u mnie w tym miejscu jest 60, ale w instrukcji jest opisane, że może być taki) tak jak było opisane w innym temacie, i dalej nic się nie zmienia. Może ktoś się spotkał z taką awarią w swoim T4 ? Nie widzi mi się odpalać po 15-20 minut za każdym postojem
edit:
Pomacałem, poruszałem, poszturchałem, poczyściłem wszystkie kabelki w okolicy i znowu raz załapał. Dalej zamiast rozrusznika słyszę tylko cykanie. Zauważyłem jeszcze, że przy odpaleniu przewód, który zaznaczyłem na czerwono (idący spod śruby z czerwonymi kablami do obudowy poniżej) silnie się nagrzewa, czy tak powinno być, czy jest to może objaw jakiejś awarii ?
Na drugim lepiej widać, to ten miedziany siatkowany
w nowym widać go w gumowej osłonie, może u mnie już spłynęła ?
Problemu ciąg dalszy:
Zdjęty rozrusznik
Jeśli podłącze na krótko:
- minus do obudowy rozrusznika
a
- plus do śrubki nr 1 i 2 - rozrusznik wyskakuje (te pyknięcie co słychać)
- plus do śrubki nr 3 do której jest podłączony kabelek tak jak zaznaczono strzałką - rozrusznik kręci
Ni w cholere nie chcą działać te dwie rzeczy naraz, tj. wyskoczyć i kręcić.
Mi się wydaje, że problem tkwi w tym górnym elemencie ze śrubkami. Da się go odkręcić od rozrusznika, więc sprawdzę.
galonim napisał(a): Zauważyłem jeszcze, że przy odpaleniu przewód, który zaznaczyłem na czerwono (idący spod śruby z czerwonymi kablami do obudowy poniżej) silnie się nagrzewa,
Myślę ze nagrzewa się dlatego gdyz nie jest dobrze przykręcony lub nie łączy...
Moze jest trochę zasniedziały .....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło. Nie odpowiadam na PW.
McLaren Senna - wydech o sześciokątnym przekroju W przypadku McLarena Senna możemy mówić o dwóch typach wydechu, bowiem na niektórych rynkach układ wydechowy samochodu jest zakończony dwoma końcówkami, a na innych trzema. Ta druga konfiguracja ...
Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy? Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.