Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

28 Lut 2012, 15:53

Witam,
na samochodach się za bardzo nie znam, ale chciałbym jakiś kupić. Mam pewną ofertę na Seata Cordobę, jednak sprzedający jest typowym kombinatorem :) Znam go osobiście, razem pracujemy, więc nie wiem jaki będzie miał do mnie stosunek. Aż tak mu nie ufam żeby w ciemno kupić :)
O co powinienem go spytać? Moc silnika? Paliwo? Pojemność silnika? Powinniśmy jechać na jakąś stację diagnostyczną lub coś w tym stylu?
trist
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 04 2011

28 Lut 2012, 18:31

Rok,przebieg,jaki rodzaj paliwa,wyposażenie,do kiedy przegląd i OC,co było robione przy aucie,co jest do zrobienia,historia auta.
No najlepiej sprawdzic auto na jakiejś stacji.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Mar 2012, 12:40

Można napisać encyklopedię na co zwrócić uwagę. Podstawa. To co może cię zaboleć najmocniej. Legalne źródło, bez wad prawnych, samochód po dużym dzwonie, składak z kilku , bywają też takie , że rodzaj silnika nie zgadza się z dowodem rejestracyjnym, totalnie zajechany silnik i zardzewiała karoseria i reszta śladów eksploatacyjnych. :?
Marek99
Początkujący

27 Mar 2012, 13:45

Szczerze? Jeśli on wyczaił, że się kompletnie nie znasz na samochodach, a pewnie to zrobił, to i tak Cię orżnie. Jeśli chcesz kupić ten samochód, to pojedź z kimś kto się zna, ponieważ
Można napisać encyklopedię na co zwrócić uwagę.

Co z tego jak my Ci powiemy aby sprawdzić kierownicę, pedały, drążek zmiany biegów i inne szczegóły ja ki tak nie będziesz potrafił ich zastosować do danego przebiegu.
Rodney
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...
    Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
    Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...