Jakie auto do 30 000 zł?

27 Mar 2012, 12:46

Witam,
Zacznę od tego, że jestem kobietą :) Poszukuję samochodu do pracy, jazda w mieście ale także trasy do 200 km. Wiadomo powinien: mało palić, być mało awaryjny i dobrze wyposażony :) Jeśli chodzi o rocznik to szukam czegoś od 2007 roku. Od razu napiszę, że Audi i BMW odpadają.
Oglądałam w tej cenie: Mazdę2 ( są tylko sprowadzane), Forda Fiestę mk7 ( też w większości z zachodu), Opla Corsę D, Renault Clio... Te mi się podobają, ale kompletnie nie wiem co wybrać. Duże znaczenie będzie miał komfort jazdy, bo jednak trochę czasu spędzam w aucie...
Proszę o jakieś sugestie i z góry bardzo dziękuję.
nadia27
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 2011

27 Mar 2012, 14:52

Jeśli nie będzie Ci przeszkadzało to, że jest dużo poniżej Twojego budżetu to kup sobie kię picanto. Samochód idealny dla kobiety. Mały, lekki i mimo swojej małej mocy, będzie przyspieszał lepiej niż auta, które mają o 30 KM więcej. Silniczek wytrzymały (jeśli chodzi o diesla - z benzyną nie wiem jak jest). 2 opcją jest Citroen C2 - dobry i wytrzymały samochód (biorąc po uwagę jakiej jakości robią teraz samochody). Na twoim miejscu jaki samochód bym nie kupił, to wolałbym diesla - bardziej oszczędny od benzyny, a w LPG nie ma się co pchać, jeśli nie za dobrze znasz się na samochodach.
Rodney
Początkujący

27 Mar 2012, 15:06

Myślałam o KIA ale CEED, chociaż PICANTO też wchodzi w grę :)
Miałam gaziaka i wiem o co chodzi :)
nadia27
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 2011

27 Mar 2012, 15:21

Ceed też jest godna polecenia. Na pewno wygodniejsza niż picanto, ale do miasta bardziej nadaje się to 2.
Ja jakoś do gaziaków przekonać się nie umiem. Może te nowe instalacje są lepsze ale i tak odpadają garaże, parkingi podziemne itd. więc wolę ON.
Rodney
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...