Na drogach znowu motocykliści

14 Kwi 2014, 09:31

Nadezła wiosna, a wraz z nią na droagch pojawili się motocykliści, kórzy już rozpoczeli swój sezon.

Policja apeluje do kierowców o rozwagę, rozsądek i kulturę na drodze. Mł. insp. Marek Konkolewski z Biura Ruchu Drogowego KGP powiedział, że "zdecydowana większość motocyklistów to osoby rozsądne i uczciwe, których nie musimy obawiać się na drogach". "Niestety opinię psuje im wąska grupa osób, które starają się zwrócić na siebie uwagę np. skrajnie szybką jazdą przez miasto" - zaznaczył. Policja wystosowała swój apel podczas briefingu w Warszawie w związku z "wiosennym początkiem sezonu dla motocyklistów" - "Pamiętajmy, że motocyklista, który przez ostatnie zimowe miesiące nie korzystał ze swego pojazdu, musi się najpierw do niego ponownie zaadaptować i przyzwyczaić do jazdy motocyklem" .

Na drogach znowu motocykliści

Od początku tego roku do poniedziałku doszło do 226 wypadków z udziałem motocyklistów, w
których zginęło 27 kierujących motocyklami i jeden pasażer motocykla. Rannych zostało 201 motocyklistów i 22 pasażerów. Kierujący motocyklami doprowadzili do wypadku w 121 przypadkach. A więc jest to ponad połowa wypadków, w kórych winni są motocykliści.
W 2013 roku było 2210 wypadków z udziałem motocyklistów, z czego 967 wypadków to wina motocyklistów. A więc około 40%. Przyczyną aż 565 spośród nich to nadmierna prędkość, 141 to nieprawidłowe wyprzedzanie.

Słynne stało się hasło " patrz w lusterka, motocykliści są wszędzie", które chyba nie do końca zostało przemyślane, jak twierdzą kierowcy. Wielu z nich zadaje pytanie " dlaczego ja mam patrzeć w lusterka i szukać motocyklistów, żeby na nich uważać? Przecież to oni mają uważać, bo jak tego nie zrobią, to oni są najbardziej poszkodowani". I tu jest racja - w wyniku starcia samochodu i motocykla, to kierowca tego drugiego jest najbardziej poszkodowany. Często kończy się tak, że motocyklista lezy w szpitali z połamaniami lub nawet nie żyje, a na samocodzie jest tylko mała ryska. Niektórzy twierdzą też, że wspomniane hasło daje motocyklistom więcej pewności na drogach, że powoduje ono iż kierowca samochodu będzie na nich uważał. Niestety to tak nie działa. A prawdziwa idea tego hasła to taka, że należy patrzeć w lusterka podczas manewru skrętu czy wyprzedzania. Tyle tylko, że podczas tych manewrów na drodze zawsze się to robi. Wspomniane hasło jest tu zupełnie zbędne.

Nie wiem jak kierowcy samochodów i motocykli uważają, ale ja uważam, że no niestety to motocyklista będąc na drodze musi zachować większą ostrożnośc niż kierowca samochodu. Dlaczego? Jeżeli kierowca samochodu doprowadzi do kolizji czy wypadku z udziałem innego samochodu, to najcześciej kończy się to zniszczonymi samochodami w większym czy mniejszym stopniu. Ale jak dojdzie do tego z udziałem motocyklisty, to tu zawsze skutki są o wiele wiele większe - motocyklista jest zawsze poszkodowany. I co z tego, że to kierowca samochodu będzie winny, skoro motocyklista leży w szpitalu? Kierowca dostanie mandat i na tym się skończy - jest cały i zdrowy, a motocyklista cierpi. A jak motocyklista z winy kierowcy samochodu zginie - co z tego, że winny jest ów kierowca samochodu, jak motocyklista nie żyje? Zostawił rodzinę, zostawił całe swoje życie na drodze. A kierowca samochodu dostanie mandat, dostanie karę itd. Ale żyje i zazwyczaj nic mu nie ma.

Kochani motocykliści - apel z mojej strony do was - ja wiem, że na drodze mają uważać wszyscy. Że na drogach nie ma równych i równiejszych. Ale pamiętajcie - w kontakcie z samochodem to wy jesteście najbardziej poszkodowani. Ja wiem, że nikt nie ma prawa was dyskryminować, kazać wam uważać na drodze w większym stopniu niż kierowcy samochodów, bo na drogach wszyscy są równi i powinni przestrzegać prawa. Ale może jednak warto zwiększyć czujność i ostrożność bardziej niż ten, co siedzi w samochodzie? Dzięki temu możecie uniknąć nieprzyjemnego kontaktu z blaszaną puszką i bezpieczni i cali dojechać do miejsca podróży i co najważniejsze wrócić do domu. Mimo, że na drogach spotkacie hamskie zachowanie kierowców samochodów, którzy nie zwracają na was uwagi

A do kierowców samochodów również apel - uważajcie na motocyklistów - teraz będzie ich coraz więcej. Są tacy, którzy jeżdżą kulturalnie, ale pojawią się też tacy, którzy chcą zaimponować swoją maszyną innym uczestnikom ruchu, nie myśląc przy tym co robią. Wy również pamiętajcie, że to kierowca motocykla jest najbardziej poszkodowany. Że przez waszą nieuwagę możecie doprowadzić do tego, że ktoś, kto czeka na tego człowieka w domu, nie doczeka się...Przez was...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000