Na kredyt: auto nowe czy używane?

02 Paź 2018, 21:17

Podepnę się pod temat , dużo os piszę iż najlepsza oferta ma grupa VAG bo pare marek w 1 i najlepsze finansowanie , mógłoby ktoś dać linka do nich aby napisać czego ja oczekuje i aby np oni mi wysłali oferujemy golfa i seata w takich i takich warunkach itd ? Z góry dzięki :)
fedor1921
Początkujący

02 Paź 2018, 21:26

https://kalkulator.vwbank.pl
Tu masz orientacyjne koszty przy "gołych" modelach. W konfiguratorze Audi i VW możesz sprawdzić koszty dla własnej konfiguracji. Ewentualnie wyślij zapytanie do dealera z linkiem do konfiguracji.
Eilchner
Początkujący

03 Paź 2018, 04:42

Ja w tym kalkulatorze nie widzę opcji leasingu, jest tylko wynajem długoterminowy z ograniczeniami przebiegu.
A jeżeli się mylę, to proszę skonfigurować mi leasing z takimi warunkami-
Wartość auta 100 000, wpłata własna 40%, wykup 1%, okres 5 lat.
Oczywiście bez żadnych limitów km.
A w kredycie RRSO wynosi 22 % na 4 lata i z tego co czytałem nie ma mowy w takim przypadku o jakimkolwiek rabacie, czyli realnie RRSO będzie jeszcze większe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Paź 2018, 08:57

Od początku mówiłem w tym temacie o najmie długoterminowym, nie rozumiem więc skąd zaskoczenie?
Wpłatę własną masz 0-30%, umowa 2-4 lata i przebieg 10-30k km (wszystko zależne od marki).
Nie wiem jak w przypadku innych marek, ale w Audi i VW spłacasz tylko utratę wartości samochodu przez okres kredytowania (wysoki wykup). Oczywiście mówię o finansowaniu dla osoby prywatnej.

Co do tradycyjnego leasingu- musiałbyś poszukać na stronie danej marki jak to wygląda. Nie mam DG i interesowała mnie tylko opcja z wysokim wykupem, także nawet się nie zagłębiałem w to.
Eilchner
Początkujący

03 Paź 2018, 16:48

Zaskakuje mnie jeszcze jedna rzecz. Wygląda na to, że w ogóle nie opłaca się wnosić jakiejkolwiek wpłaty własnej. Całkowity koszt najmu bez wpłaty własnej jest niższy niż z 30% wpłatą własną. Trochę to dziwne i mało logiczne.
Chyba, że są jeszcze jakieś inne ukryte opłaty.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Paź 2018, 19:04

Też byłem zaskoczony. Byłem nastawiony na 10% wpłaty własnej, co wyperswadował mi sprzedawca. Całkowity koszt bez względu na wpłatę wychodzi mniej więcej taki sam. Umowę przewertowałem kilkakrotnie - poza opłatą za rejestrację nie ma nic więcej.
Nie chcę brzmieć jak wynajęta reklama, po prostu przez kilka tygodni robiłem rozeznanie w ofertach finansowania różnych marek i banków, może się to komuś przyda.
Eilchner
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

03 Paź 2018, 20:18

Kia Stonic xl
Piotr1983
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2008

09 Paź 2018, 22:22

@Eilchner I który bank wyszedł najlepiej i która firma ? Z tego co widze to Audi i VW ??
fedor1921
Początkujący

09 Paź 2018, 23:10

Bank jeden I ten sam dla całej grupy VAG - VW Bank ;)

Biorąc pod uwagę stosunek ceny samochodu do wysokości raty, to bezkompromisowo wygrywa Audi. Wychodzi ok. 1,1% ceny katalogowej samochodu miesięcznie.

Volkswagen - niższe raty, możliwość negocjacji cen i ubezpieczenie za 1 rok w cenie.

Na Seata I Skodę nie patrzyłem, bo niezbyt mnie interesowały, ale podejrzewam, że podobnie jak dla Volkswagena.

Za podobne konfiguracje Golfa i A3 wychodziła rata o 120zł niższa u Volkswagena. Ale wygrały kwestie estetyczne i wybór padł na A3 ;)
Eilchner
Początkujący