Na parkingu cofając uderzyłam w inny zaparkowany pojazd

26 Gru 2021, 00:23

Witam. Dziś na parkingu cofając uderzyłam w inny zaparkowany pojazd. Uszkodziłam obramowke rejestracji tego pojazdu. Zostawiłam kartkę za wycieraczka tego samochodu. Jednak ktoś to widział i postanowił wezwać policję. Zobaczyłam przez balkon policjantów powiedziałam że to ja i zostałam tylko pouczona. Kierowca pojazdu po jakimś czasie zadzwonił i mój mąż dogadał się polubownie. Moje pytanie do sytuacji jest takie : czy mąż w tym momencie traci zniżki ? To był samochód firmowy i ma ich więcej . Pozdrawiam
Kinga199555
Obserwowany

26 Gru 2021, 00:29

Nic nie traci, bo ubezpieczyciel nie został poinformowany o jakiejkolwiek kolizji, policja nie ma z tym nic wspólnego, bo zgłoszenie wysyła poszkodowany.
Gość114260

26 Gru 2021, 00:50

Ok, a czy informacja dotrze do firmy ?
Kinga199555
Obserwowany

30 Gru 2021, 13:08

Jeżeli policja nie wystawiła żadnego mandatu, to informacja o tym zdarzeniu nigdzie nie dotrze. Nie będzie straty zniżek ani nikt się o tym nie dowie.
A tak na przyszłość - zostawianie kartki za wycieraczką jest w Polsce dość ryzykowne. Tak samo jak odjechanie z miejsca zdarzenia. W Polsce ludzie są na tyle wredni, że ty chcesz być uczciwa, zostawiasz karteczkę za wycieraczką, a taka wredna menda, która to widzi, zabiera tą karteczkę, wyrzuca i dzwoni na policję, podając twoje numery i twój opis. I potem zamiast telefonu, w domu pojawia się policja i cię oskarżają za ucieczkę z miejsca zdarzenia. Nie jeden raz już tak było.
To tak na przyszłość :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2022, 11:53

Rzeczywiście w Polsce jest różna mentalność ludzka, jedni się dogadają, drudzy specjalnie zadzwonią zęby tylko dowalić. Jeżeli twoja wina 100% dogadać się i mieć spokój z Policja i ubezpieczalnia.
kubik817
Nowicjusz

18 Mar 2022, 12:50

Z zostawianiem karteczki należy uważać.. warto czasem zrobić zdjęcie zostawionej karteczki za szybą, że rzeczywiście ona jest. Warto również zostawić kilka takich karteczek np. wciskając w drzwi "w gumę", tak by jej nie wywiało, jak to czasami bywa za wycieraczką. Czasami widzimy, że pojazd stoi ładnych kilka dni, to zostanie na miejscu mogłoby być troszkę.. kłopotliwe :)

Czasem warto gromadzić dowody, np. jeśli do stłuczki doszło w małym mieście, to warto napisać chociażby na Facebooku na spotted, że doszło do uszkodzenia pojazdu i proszę o skontaktowanie się tej osoby, o takich numerach rejestracyjnych. Na pewno się znajdzie i nie będzie z tym problemów. Każdemu zdarza się czasami przytrzeć inny samochód, więc po to w sumie jest OC. :ok:

Patrząc na to z drugiej strony, ktoś mógł pomyśleć, że nie zostawiła Pani karteczki za wycieraczką, więc.. prawidłowa reakcja.
LegalnaFura
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...