Nierozstrzygnięta kolizja

08 Paź 2021, 17:43

Witam wszystkich serdecznie. Około 2 tygodnie temu spowodowałem stłuczkę na lewoskręcie, przyjechały wszyskie służby. Kierujący drugim samochodem został przewieziony na badania do szpitala a policja sporządziła notatki oraz dokumentacje zdjęciową i kazali czekać na telefon z komendy. Kierujący wyszedł ze szpitala, nic nikomu się nie stało. Ile trzeba czekać na jakieś rozstrzygnięcie sprawy? Domyślam się że skoro nikt nie ucierpiał tylko samochody to zostane ukarany mandatem tylko jak długo trwa papierkowa robota zanim dostanę jakieś wezwanie?
Pozdrawiam, Mirek
Mirosławski
Nowicjusz

08 Paź 2021, 18:42

Niestety biurokracja trwa... Być może jak wyszedł ten człowiek ze szpitala to jeszcze nie zgłosił się na Policję i nie maja wszystkich dokumentów wraz z jego badaniami.

Wiesz dlaczego został tam skierowany? Moim zdaniem Ty skoro byłeś winny kolizji powinieneś otrzymać od razu mandat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Paź 2021, 20:53

Rokiko napisał(a):Moim zdaniem Ty skoro byłeś winny kolizji powinieneś otrzymać od razu mandat.

Mandat jest za kolizję, jeżeli ten gościu będzie miał jakiś uszczerbek na zdrowiu, to już jest wypadek i sprawa w sądzie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2021, 21:26

Został skierowany bo podobno bolała głowa ale z pewnych źródeł wiem że wyszedł i nic mu nie jest.
Mandatem nie zostałem ukarany bo policjanci nie wiedzieli czy to będzie kolizja czy wypadek bo kierujący pojechał na badania i mówili że sporządzą notatki a potem jak będą wiedzieli co z panem to stwierdzą czy to kolizja lub wypadek i następnie zadzwonią z komendy.
Mirosławski
Nowicjusz

09 Paź 2021, 13:05

Musisz niestety czekać. Policja musi dostać ze szpitala oficjalną notatkę o stanie zdrowia tamtego kierowcy. Jak będą ją mieli to będą do ciebie dzwonili. Zazwyczaj od momentu jak pacjent wychodzi ze szpitala, to trwa to dwa dni. Często jest tak, że nawet w tym samym dniu już się kontaktują, żeby przyjechać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2021, 17:43

Sprawa zakończona mandatem na komendzie. Pozdrawiam
Mirosławski
Nowicjusz

21 Paź 2021, 20:16

Jak gość bylby powyżej 7 dni w szpitalu to wtedy nie byłoby już postępowania mandatowego tylko prokurator by z urzedu zajął się tematem. Na szczęście tak sie nie stało w tym przypadku.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2