Naciągnięcie paska osprzętu - napinacz?

24 Mar 2020, 21:17

Czy ktoś orientuje się jak naciągnąć pasek ? Mam meganke 2 z 2003 roku silnik 1.6 bez klimatyzacji I nie mam napinacza który wystarczy odciągnąć lecz taki w którym luzuje się śrubę I on się przesuwa po łuku I żeby naciągnąć jest potrzebne jakieś urządzenie czy ktoś ma inny pomysł?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Maciek2904
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • 25 Mar 2020, 00:49

Jak masz taki ściągacz to pasek naciągniesz bez problemów i nie będziesz musiał się szarpać. Można go zrobić samemu :) na zdjęciu wygląda na bardzo prostą konstrukcję. Bez niego pewnie też się da naciągnąć pasek ale tu już będzie o wiele trudniej to zrobić.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

25 Mar 2020, 07:40

Masz pomysł jak go zrobić albo znaleźć na jakieś aukcji przeszukałem chyba pół Internetu I nie mogę znaleźć tego
    Maciek2904
    Nowicjusz

Zdjęcia: 1

25 Mar 2020, 11:12

Zrobić jest prosto :) i na kilka sposobów. Kujesz pręt gwintowany do tego nakrętkę z uchem tak żeby podeszło pod mocowanie, a z drugiej strony kawałek płaskownika który zahaczy o widoczne miejsce żeby można było po przełożeniu przez niego nakrętki napiąć napinacz.

Innym sposobem może być kupienie odpowiedniej długości śruby z uchem

i z drugiej strony podobnie jak wyżej opisałem.

Najtańszym i najszybszym sposobom może okazać się odpowiedniej wielkości śruba rzymska.

To są tylko przykładowe rozwiązania oczywiście nie wszystkie z nich mogą się sprawdzić dlatego warto tu zobaczyć ile tam dokładnie jest miejsca o co możemy zaczepić taki napinacz itd.

Jak nie czujesz się na siłach to najlepiej oddać auto do jakiegoś Mechanika który wymieni Ci pasek :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi quattro - historia napędu
      Dzięki quattro, Audi stało się pionierem stosowania napędu na cztery koła w samochodach osobowych. Początki projektu sięgają zimy 1976/77. Wówczas grupa inżynierów Audi odbywała jazdy testowe w zasypanej śniegiem ...
      Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
      Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...