Naderwany hokej Golf IV wymiana czy można go jeszcze zamontować?

24 Paź 2022, 10:58

Witam,
jak na złość, zjeżdżając z krawężnika uszkodziłem spojler/hokej zderzaka przód czyli to coś:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mogę zrobić później zdjęcie ale czy jak od strony kierowcy to się wyrwało i spadło do połowy na drogę to jeszcze montaż jest możliwy czy wyrwało się i raczej zakup nowego?

Czy takie coś zamontuje mi mechanik zwykły czy lepiej do blacharza? Bo samemu...hmm no cóż nie wiem czy auto na podniesieniu nie musi byc?

Co gorsza 15 listopada bodajże golf ma przegląd i w takim stanie chyba nie warto jechać, poza tym to jest wciśnięte tylko teraz lekko, mały uskok i wyskoczy i będzie się wlokło po ziemi.
Kiliani
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: 2,0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Paź 2022, 11:10

podnośnika nie potdzebujesz, zrobisz to sam nawet wystarczy wsunąć na swoje miejsce i drastycznie powstukiwać ręką.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Paź 2022, 11:21

Ok czyli uważasz że nie trzeba kupować nowego? ale wystarczy wsunąć i to się trzyma i jest spasowane? Myślałem że wkręty to trzymają?
Kiliani
Nowicjusz

24 Paź 2022, 11:39

One raczej nie urywają się tylko wyskakują z zaczepów. Jak by był mróz to by była większa szansa że został połamany (głównie zaczepy/mocowania) lub coś w tym stylu, a tu myślę że wystarczy go ponownie wcisnąć na miejsce jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Paź 2022, 13:42

Kiliani napisał(a):Ok czyli uważasz że nie trzeba kupować nowego?
jeżeli nie jest połamany to nie A podejrzewam że nie bo to super elastyczny plastik. trzyma się tylko na wycisk, nie ma żadnych klipsow czy wkrętów
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Paź 2022, 13:55

Ok bo wydawało mi się że ja od strony kierowcy tam gdzie to wyszło widzę, wkręt ale może to coś innego.
Czyli to się tylko wciska w otwory tak? Połamany raczej nie jest, tylko myślałem że przez ten krawężnik wyrwało się mocowanie z lewej strony itp.
Byłem pewien że to funkcjonuje tak jak konsola środka itd.

A czy ja to mam w całości zdjąć i dopiero wtedy powkładać ładnie i podociskać czy częściowo też da radę? Może warto młotek gumowy wciąć i obstukać?
Kiliani
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
    Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...
    Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...

24 Paź 2022, 14:18

Kiliani napisał(a):wydawało mi się że ja od strony kierowcy tam gdzie to wyszło widzę, wkręt ale może to coś innego.
wszystko możliwe, przez tyle lat nie jeden tam ręce pchał, oryginalnie nie ma.
Kiliani napisał(a):A czy ja to mam w całości zdjąć i dopiero wtedy powkładać ładnie i podociskać czy częściowo też da radę?
tak, najlepiej robić to w 2 os, może być i młotkiem gumowym abyś lakieru na zderzaku nie pobił, próbuj ręcznie, jak nie pójdzie to się wspomagaj "gumowcem"
Kao
Moderator
Awatar użytkownika