Nagar - węgiel na zewnątrz wtrysków

13 Mar 2008, 17:36

Mercedes A klasa 1.7 CDI 2000r
w środku w samochodzie bardzo śmierdzi spalinami a z pod obudowy filtra powietrza wydobywa się dym. Zdjąłem więc kolektor ssący i obudowę filtra powietrza i zobaczyłem że na wtryskach jest mnóstwo osadu - nagaru , który wygląda jak węgiel i śmierdzi spalenizną. Jaki jest powód tworzenia się tego nagaru??? Dodam jeszcze że ten silnik pracuje za głośno.Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez Gregory, 14 Mar 2008, 10:43, edytowano w sumie 1 raz
Gregory
Nowicjusz

• 13 Mar 2008, 20:20

A oleju opałowego czasami do niego kiedyś nie lałeś?Albo nie tankujesz na przydrożnych,tanich stacjach?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Mar 2008, 21:21

auto dopiero co przyjechało z Niemiec i nie wiem na czym Helmut jeżdził ale ten nagar jest na zewnątrz wtrysków a nie w komorze spalania. Nie wiem czy jest to z oleju czy z ropy. Może ktos spotkał się z podobnym przypadkiem ?
    Gregory
    Nowicjusz

14 Mar 2008, 12:44

Nagar na wtryskach może być przyczyną jeżdżenia na niewłaściwym paliwie.Nie pozostaje ci nic innego,jak wyczyścić te wtryski i tankować olej napędowy na porządnych stacjach(Orlen,BP,Jet) i kontrolować czy nagar nadal się pojawia.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

14 Mar 2008, 13:00

... ale ten nagar jest na zewnątrz !!! nie w komorze spalania , prawie nie widac wtryskiwaczy !!! (na początku myślałem że stopił się jakiś plastik i stąd ten "węgiel") Ja przypuszczam że powodem tworzenia się tego nagaru są nieszczelne wtryski i z cylindrów wydostaje się ON ze spalinami.
    Wystarczyło by zdemontowac wtryskiwacze , zamontowac na nowych podkładkach i problem rozwiązany - ale to tylko moja teoria. Dlatego pytam co inni o tym sądzą bo nie chce się nie potrzebnie narobic.
    Gregory
    Nowicjusz

14 Mar 2008, 13:07

Przy niewłasciwym paliwie nagar tworzy się własnie na wtryskach.Ale możesz też zrobić jak piszesz - wymienić podkladki.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Lexus UX - nowe wersje specjalne
      Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...