Peugeot 1.4 benz/gaz Postało 1,5 mies. i nie chce zapalić

10 Mar 2008, 20:55

Mam problem z autkiem. Wcześniej było wszystko OK - przyjechałem, postawiłem pod blokiem i tak stało nie jeżdżone ok. 1,5 miesiąca. Wyciekła woda z chłodnicy, uzupełniłem i teraz rozrusznik kręci, ale silnik nie zapala. Benzyna jest (odpalam na benzynie), świece, olej i filtry ( w tym paliwa) wymieniane ze 4 miesiące temu. Od czasu do czasu podczas kręcenia słychać, jakby silnik próbował zapalić (coś jakby pojedyncze zapłony - nie wiem czy się fachowo wyrażam), a w pewnej chwili usłyszałem jakiś wystrzał z rury wydechowej. Otworzyłem drzwi i zobaczyłem niewielką mgiełkę spalin z tyłu. Kręciłem dalej, ale nic to nie dało. Wróciłem do domu, zajrzałem do jakiegoś poradnika i jako jedną z możliwych przyczyn znalazłem zatkaną rurę wydechową. Pomyślałem, że może faktycznie ktoś sobie zrobił głupi żart - auto stoi po prostu pod blokiem. Więc wziąłem kawałek drutu i próbowałem sprawdzić. Weszło ok. 30-35 cm, tak mniej więcej do początku tłumika i dalej nie wchodzi, ale to chyba jeszcze nie dowód, że tam coś jest, bo końcówka rury jest wężowo wygięta, więc może drut w okolicach początku tłumika zatrzymuje się na jakiejś nierówności, spawie. Sam już nie wiem.

Opisałem jak umiałem - będę wdzięczny za wszelkie sugestie i z góry dziękuję za życzliwą pomoc.
Piterek
Nowicjusz

• 10 Mar 2008, 23:56

Hmm, a może aku osłabł :roll:
    morris
    Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

11 Mar 2008, 09:05

Niestety akumulator jest nowy, teraz kupiony, bo stary już zdychał.
    Piterek
    Nowicjusz

11 Mar 2008, 11:56

Sprawdz,czy z wężyka leci paliwo(czy pracuje pompka paliwowa) oraz czy jest iskra na świecach.Jak to posprawdzasz,to będziemy myśleć dalej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Mar 2008, 13:55

OK, dzięki, ale dopiero jutro będę w stanie to posprawdzać.
    Piterek
    Nowicjusz

12 Mar 2008, 12:17

Sprawdziłem: pompa paliwa pracuje, paliwo dochodzi, a wszystkie 4 świece iskrzą. Niestety nadal nie pali. Wymontowałem akumulator w celu podładowania, bo dość dużo kręciłem.
    Piterek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w służbie GOPR
      Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...

12 Mar 2008, 12:58

co to znaczy że z chłodnicy wyciekła woda ??? (jeśli w chłodnicy była woda to może rozmroziło ci motor)
    Wykręc wszystkie świece , zakręc rozrusznikiem i patrz co będzie leciało z cylindrów , jak tylko paliwo to pokręc jeszcze chwilę rozrusznikiem , wkręc świece i powinien zapalic
    Gregory
    Nowicjusz

12 Mar 2008, 16:41

Oczywiście był płyn chłodzący (przecież były mrozy) - potocznie "woda".
    A przy okazji spytam na czym polega "rozmrożenie motoru"? Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
    Piterek
    Nowicjusz

12 Mar 2008, 18:51

wlej wody do butelki i włóż do zamrażalnika.... , z silnikiem dzieje się podobnie.
    Może pęknąc głowica i wtedy woda dostała by się do komory spalania (ewentualnie spaliny do ukł. chłodz.) lub do oleju ale częściej pęka blok silnika i wtedy woda wylała by się na zewnątrz. W jednym i drugim przypadku spore koszty
    Gregory
    Nowicjusz

12 Mar 2008, 21:56

Dzięki za wyjaśnienie. Te rzeczy są mi znane, tylko nie spotkałem się do tej pory z taką ich nazwą. :D
    Piterek
    Nowicjusz

14 Mar 2008, 13:02

no i co uruchomiłeś maszynę ?
    Gregory
    Nowicjusz