Nagranie przewinienia przez os. 3

05 Gru 2015, 11:27

Cześc, wczoraj miałem zaszczyt być sfilmowanym przez znanego kierowcom dziadka Romana z Łodzi, który nagrywa kierowców, którzy rozmawiają przez telefon etc.

Po dłuższym staniu w korkach postanowiłem wykonać 30 sec. telefon, że spóźnie się w pracy a dziadek z przystanku mi przed twarzą machał kamerą.

Kiedyś oglądałem Emila Rau gdzie straż miejska wlepiła mandat na podstawie monitoringu z kamery przemysłowej i był on niezgodny z prawem, czy i w tym przypadku jeśli osoba 3-cia nagrała takie przewinienie może być sprawa umożona?

Jaki jest konkretny zapis w kodeksie ruchu drogowego? ZAKAZ ROZMOWY PODCZAS JAZDY CZY ZAKAZ UŻYWANIA TELEFONU KOMÓRKOWEGO PODCZAS JAZDY?

Proszę o szybką odpowiedź bo czuje,że w ciągu 7 dni mi przyjdzie powiadomienie. :ok:
Brago
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2014
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1.6 8V 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Gru 2015, 10:30

Nagranie może być tylko i wyłącznie pokazane policji. A policja może albo wystawić mandat, albo skierować sprawę do sądu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Gru 2015, 18:32

Czyli jest to podstawa, żeby wlepić karę finansową?
Brago
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2014
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1.6 8V 101 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Gru 2015, 16:09

Oczywiście - jeżeli nagranie trafi na policję, mandat jak najbardziej może zostać wystawiony.
Na policję trafia codziennie mnóstwo nagrań z kamer zamontowanych w samochodach, na których są nagrania kierowców popełniających wykroczenia.
Teraz, prawie w każdym aucie jest kamerka i nie ma się co dziwić, że kierowcy nagrywają wykroczenia i przesyłają je na policję - wielu kierowców łamie prawo i to rażąco - najczęściej jest to właśnie rozmowa przez telefon, wyprzedzanie na lini ciągłej, na trzeciego, zajeżdżanie drogi przy wyprzedzaniu itp.
Niestety - czasy są jakie są i należy się pilnować...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...
    Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...