Najazd samochodowy czy kobyłki ?

15 Lis 2021, 10:14

Witam,
Planuje sam wymienić olej. Co poradzicie na początek kupić ? Kobyłki czy najazd ? Przy kobyłkach trzeba "samemu" podnieść auto na najazd sobie po prostu sam wjadę. Kobyłki mają około 43cm "unoszenia" najazd +/-33 Przy czym boje się czy te 33 cm to nie będzie za mało ? Czy podjadę na to różnymi samochodami ? Czytałem że czasami kąt jest zbyt ostry i można zderzakiem przyhaczyć.

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Arek54
Nowicjusz

15 Lis 2021, 11:09

Lepszy będzie najazd dzięki któremu dużo wygodnie wymienisz olej i na pewno szybciej. Jeżeli chodzi o sam wjazd to faktycznie jeżeli samochód ma długi przód wystający sporo przed przednie koła i o niewielkim prześwicie to może być mały problem jak np. w Civicu UFO itp. Tu jednak można spokojnie podłożyć jakąś deskę niwelującą ten kąt i spokojnie można sobie z tym poradzić.

Co do samych najazdów są też takie które mają na końcu platformę z podnośnikiem hydraulicznym. Czyli po wjechaniu do końca masz możliwość dzięki podnośnikowi jeszcze podnieść do góry przód samochodu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zwróć uwagę na dopuszczalne obciążenie takich najazdów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 21:30

Polecam najazdy plastikowe, używam na codzien nawet do busów. Lekkie i praktyczne w przechowywaniu, jedyny minus to kąt jest dość duży i jak masz nowsze auto lub nisko zawieszone to szurasz zderzakiem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lis 2021, 22:19

Arek54 napisał(a):Czytałem że czasami kąt jest zbyt ostry i można zderzakiem przyhaczyć.

Podłożysz jakieś deski czy cokolwiek innego i wjedziesz.
Gość114260

16 Lis 2021, 10:19

Dokładnie a jak nie masz to możesz kupić takie nakładki ale najlepiej zrobić sobie samemu z desek bo wyjdzie najtaniej. Na załączonym zdjęciu widać taką dokładkę która jest metalowa.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

16 Lis 2021, 11:24

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli tak, to po wjechaniu na taki najazd, czy podniesieniu kobyłkami, to auto będzie stało z podniesionym przodem? A do wymiany oleju to nie jest raczej przydatne. Auto powinno stać równo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...
    Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

16 Lis 2021, 11:38

MotoAlbercik napisał(a):A do wymiany oleju to nie jest raczej przydatne. Auto powinno stać równo.
No ale z najazdami wymienisz olej a bez nich raczej nie.

Wiesz co Ja wymieniałem tak olej w niejednym samochodzie i zawsze cały zlatywał fakt że korek był z tyłu miski czyli nachylenie było w dobra stronę. Uważam, że przy wymianie oleju w silniku zawsze lepiej jak przód jest choć minimalnie wyżej od tyłu.

Oczywiście najwygodniej wymienić na kanale lub na podnośniku kolumnowym ale nie każdy ma takie możliwości :)
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Lis 2021, 12:18

MotoAlbercik napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli tak, to po wjechaniu na taki najazd, czy podniesieniu kobyłkami, to auto będzie stało z podniesionym przodem? A do wymiany oleju to nie jest raczej przydatne. Auto powinno stać równo.

Raczej bardzo przydatne, spust oleju jest tak umiejscowiony, że po podniesieniu przodu więcej starego oleju spłynie.
Gość114260

16 Lis 2021, 13:53

MotoAlbercik napisał(a):A do wymiany oleju to nie jest raczej przydatne. Auto powinno stać równo.
nie do końca masz rację najczęściej spust jest z tyłu, potem z kolei od boku i na środku a nigdy z przodu więc nie widzę sposobu żeby za pomocą najazdów było utrudnione spuszczanie oleju, ba uważam że więcej go spuścisz niż na zwykłym podnośniku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4