Regulacja wysokości poprzez śrubę gwintowaną

01 Lis 2021, 01:55

Witam, chcialbym regulowac wysokosc elementu poprze regulacje preta gwintowanego i nie za bardzo wiem jak to wykombinowac.

+ - element
|
-------- - montaz pretu gwintowanego (2)

Element ma sie przesuwac gora/dol przy kreceniu sruba gwintowana. Pytanie jak zamocowac srube (w miejscach 1 i 2) aby nie uciekala (wychodzila gora/dol poza montaz) a przesuwal sie tylko element na niej? Niestety przy zastosowaniu np zwyklych nakretek sruba bedzie sie z nich wykrecac - wychodzic w jedna lub druga strone a zalezy mi na tym aby pozostala na miejscu - krecila sie przesuwajac element, ale nie wykrecala z punktow 1 i 2.

Macie na to jakies pomysly? Pozdrawiam.
henrix343
Nowicjusz

01 Lis 2021, 13:44

Proste :)

Na końcu pręta po obu stronach musisz że szlifować gwint uzyskując gładki okrągły pręt. Następnie dopasowujesz podkładkę i najlepiej jak byś ją przyspawał. Poza podkładką będzie Ci wystawał gładki pręt z obu stron który osadzasz w uchwycie. Teraz jak będziesz miał nakrętkę na gwincie w tym precie to kręcąc prętem będzie się ona podnosiła lub obniżała. Pręt można z jednej strony wystawić ponad uchwyt i zeszlifować na jakiś 6katny klucz żeby można było łatwo nim kręcić oczywiście to wszystko kwestia tego jak gruby będzie taki pręt.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lis 2021, 22:25

Tak, to chyba bardzo dobry pomysl, zastosowac musze gwint trapezowy, aby lepiej sie element na gwincie przesuwal. Nie ma czegos takiego aby gwintu nie trzeba bylo szlifowac (lozysko?)? Pomysle jeszcze nad tym, dzieki!
henrix343
Nowicjusz

02 Lis 2021, 08:42

henrix343 napisał(a):Nie ma czegos takiego aby gwintu nie trzeba bylo szlifowac (lozysko?)?
Może być w bardziej rozbudowanej wersji :) możesz je umieścić między dwoma nakrętkami na końcach prętów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lis 2021, 20:15

Dzieki! pokombinuje, zobzcze co mam na tanie i co mozna z tego zlozyc.
pozdrawiam.
henrix343
Nowicjusz

03 Lis 2021, 10:55

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem temat, ale jeżeli tak, to jest coś takiego jak śruba rzymska. Może to ci podsunie jakiś pomysł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?
    Po tym jak trafił na rynek był samochodem chętnie wybieranym przez kierowców ze względu na ponad przeciętną niezawodność. Zastąpił on wcześniej produkowany model Starlet. Yaris pierwszej generacji był produkowany w ...

03 Lis 2021, 11:20

@MotoAlbercik niezle, ale do tego mojego tematu uzyje pretu (gwintu) trapezowego i najprawdopodobniej zeszlifuj gwint (okazuje sie to tansze niz szesciokatne nakretki trapezowe). Po zamocowaniu powinno spelniac swoja funkcje.
henrix343
Nowicjusz