REKLAMA
Dzień dobry wszystkim!
Potrzebuję pomocy z wyborem samochodu - szukam inspiracji, lecz też informacji na temat kilku interesujących mnie modeli. Przejdę może od razu do konkretów. Mianowicie chcę się przesiąść z daily golfa VII FL 1.4 tsi 125 oraz weekendowego E46 330i na jeden "uniwersalny" samochód.
Moja wymagania oraz potrzeby:
1. Sedan
2. Moc w okolicach 200km, im więcej tym raczej lepiej
3. Napęd RWD/AWD z naciskiem na RWD(FWD odpada, nawet nie biorę pod uwagę)
4. Rocznik +/- 2010(głównie chodzi o to, żeby rdza już nie wyżarła połowy samochodu)
5. Tylko i wyłącznie benzyna i bardzo ale to bardzo mile widziana możliwość założenia LPG(LPG to nie wymóg, o ile samochód nie będzie palił 20l w mieście hehe)
6. Sensowne wyposażenie - najważniejsze to w sumie są dla mnie fotele(elektryka, grzane, skóry), dwustrefowa klima i jakieś radyjo, żeby się chociaż BT można było podłączyć zbędnych bajerów nie potrzebuje(tylko większe koszta), ma być wygodnie, schludnie i podstawa na dzisiejsze czasy
7. Marka nie ma dla mnie większego znaczenia, chociaż uznajmy, że nawet jeśli znalazłby się jakiś francuz zgodny z moimi wymogami to możemy go wykluczyć zawsze miałem niemieckie i japońskie fury
No i przechodzimy do najważniejszego tematu - koszty utrzymania. Wymyślałem już sobie różne opcje pokroju F10 535i ze Stanów oraz inne modele BMW w okolicach tej kwoty(nawet jakby trzeba było dołożyć) czy też różne modele audi w quattro. Tylko co model/silnik to słyszę, że tu BMW skopało całą gamę silników N i bez worka pieniędzy na jakieś "robienie panewek" etc to nie podchodzić, tam w audi, że skrzynie do dupy, tam gdzieś w innym modelu elektronika robi jazdy itp itd. Szukam auta, które nie będzie sprawiało większych problemów(bezawaryjność) czy też miało jakieś dziwne wady, gdzie trzeba się liczyć, żeby na start włożyć 20 patoli w silnik "zapobiegawczo".
Może wymagam za dużo, a może pierdzielę głupoty? Dlatego przybywam do ludzi znających się na rzeczy
Samochody, które mnie zainteresowały po wykluczeniu całej gamy BMW i AUDI(no chyba, że mam błędne informacje co do modeli w tym budżecie tych marek) to:
1. Lexusy czy to GS mk3, czy to IS mk2 czy jakieś LSy(choć w LS pewnie ilość bajerów będzie problemem w kosztach utrzymania)
2. Volvo S60 II - chyba na ten moment faworyt, gdyby tylko był RWD, ale AWD też spoko, tylko, że o tym modelu Volvo ciężko mi znaleźć jakieś konkretniejsze informacje oprócz tego, że tu też bywały problemy ze skrzyniami AT?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, może ktoś mnie doinformuje, może ktoś sprowadzi na ziemie, a może ktoś zarzuci czymś niespodziewanym?