Najczęściej popełniane błędy podczas zakupu opon online

18 Kwi 2023, 11:28

Trendy zakupu opon zmieniają się i coraz częściej kupujemy online bo tak wygodniej i szybciej. Wszystko jest dobrze o ile mamy odpowiednią wiedzę i wiemy jakich opon potrzebujemy do naszego samochodu. Często jednak zmieniamy np. felgi na inny rozmiar i wtedy dobór opon staje się kłopotliwy. Chcąc uniknąć problemów powinniśmy pamiętać o kilku zasadach które pomogą uniknąć drogich błędów.
Najczęściej popełniane błędy podczas zakupu opon online Najczęściej popełniane błędy podczas zakupu opon online to między innymi:

• Nieprawidłowy rozmiar opon - Kupujący często popełniają błąd przy wyborze rozmiaru opon, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji na drodze. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić wymiary opon przed zakupem i upewnić się, że są one zgodne z wymaganiami producenta samochodu.

• Wybór niskiej jakości opon - Wybór najtańszych opon może być kuszący, ale często prowadzi to do zakupu niskiej jakości produktu, który może mieć krótką żywotność i niską trwałość. Lepszym rozwiązaniem jest wybór opon od renomowanych producentów i zwracanie uwagi na opinie innych klientów.

• Niezrozumienie oznaczeń - Opony mają wiele oznaczeń, które są ważne dla ich właściwego wyboru. Niewłaściwe zrozumienie tych oznaczeń może prowadzić do nieprawidłowego wyboru produktu. Dlatego ważne jest, aby dokładnie przeczytać informacje na stronie sklepu i zapoznać się z oznaczeniami opon.

• Brak wiedzy na temat warunków użytkowania - Opony są dostępne w różnych rodzajach, a każdy z nich jest przeznaczony do innych warunków użytkowania. Należy zwrócić uwagę na to, czy opony są przeznaczone do jazdy w warunkach zimowych, letnich czy też terenowych.

Czy warto kupować opony online?

Kupowanie opon online może być korzystne ze względu na wygodę i często niższe ceny niż w tradycyjnych sklepach stacjonarnych. Jednakże, aby uniknąć popełnienia powyższych błędów, należy dokładnie zapoznać się z wymaganiami producenta samochodu, rodzajem i warunkami użytkowania opon oraz opiniami innych klientów. Należy również zwrócić uwagę na politykę zwrotów i gwarancję jakości produktu oferowaną przez sklep online.

Możliwe lepsze rozwiązanie?

Lepszym rozwiązaniem może być skorzystanie z usług specjalistycznych sklepów z oponami lub warsztatów samochodowych. W takim przypadku możemy skorzystać z profesjonalnego doradztwa, które pomoże nam w wyborze odpowiednich opon, dostosowanych do naszych potrzeb i wymagań. Bardzo często możemy też liczyć na gratisowy montaż i wyważenie opon w ramach ich zakupu u takiego partnera.

Kalkulatory do opon i felg

Na forum mamy dostępnych kilka kalkulatorów które pomogą w dobraniu zamienników opony czy w dobraniu felgi do opony lub na odwrót.

Lista kalkulatorów do opon i felg:
- Zamienniki opon - kalkulator
- Kalkulator porównania rozmiarów opon
- Kalkulator ET felgi i szerokości
- Dobór szerokości felgi do rozmiaru opony
- Dobór opony do rozmiaru felgi
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

18 Kwi 2023, 12:02

Brakuje jeszcze jako osobny punkt sprawdzanie opinii na temat danej opony, jej rozmiaru i producenta.

Ja bym tańszych opon całkowicie nie skreślał bo jeżeli ktoś potrzebuje budżetowe opony to również z nich można coś wybrać dobrego adekwatnie do budżetu. Nie każdy dysponuje kasą na najdroższe opony, a i te czasem pozostawiają wiele do życzenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2023, 09:52

Moskito napisał(a):Lepszym rozwiązaniem może być skorzystanie z usług specjalistycznych sklepów z oponami lub warsztatów samochodowych. W takim przypadku możemy skorzystać z profesjonalnego doradztwa, które pomoże nam w wyborze odpowiednich opon, dostosowanych do naszych potrzeb i wymagań. Bardzo często możemy też liczyć na gratisowy montaż i wyważenie opon w ramach ich zakupu u takiego partnera.

"Specjalista" na 100% poleci takie opony, na których ma najwyższą marżę. A za teoretyczny gratis zapłacimy w cenie opony.
Co do nieznajomości rozmiaru i oznaczeń(pomijając zwykłe pomyłki), to w erze powszechnego internetu świadczy tylko o lenistwie. W kwadrans można znaleźć wszystkie potrzebne informacje. Ja kupuję opony w necie od ponad 10 lat. Zakup internetowy jest ponadto dużo bezpieczniejszy-możliwość zwrotu bez podania przyczyny. A w sklepie stacjonarnym jedynie za zgodą sprzedawcy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Kwi 2023, 21:06

yeti65 napisał(a):"Specjalista" na 100% poleci takie opony, na których ma najwyższą marżę. A za teoretyczny gratis zapłacimy w cenie opony.
Generalnie masz rację. Te gratisy są wliczone już w cenę zakupu i to trochę takie mydlenie oczu.
yeti65 napisał(a):Co do nieznajomości rozmiaru i oznaczeń(pomijając zwykłe pomyłki), to w erze powszechnego internetu świadczy tylko o lenistwie.
A to dzisiaj coraz powrzechniejsze :wink: niektórzy walą zapłacić więcej niż coś dodatkowo robić.
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Maj 2023, 16:40

Moim zdaniem jeden z większych błędów to nie porównywanie cen opon z innymi serwisami. Większość osób, które znam kupuje na Oponeo i nie szuka dalej. Jakim zdziwieniem dla kolegi z pracy było to, że dokładnie te same opony co on kupiłem na HurtOpony.pl 200zł taniej od sztuki. To jest 800zł na całości do przodu. Niby hurt ale realizują też zamówwienia detaliczne więc zamówiłem i elegancko. Warto porównywać w internecie czy na Allegro. Uczulam olx bo często wystawiają używki.
drnovak
Nowicjusz

22 Maj 2023, 17:04

drnovak napisał(a):200zł taniej od sztuki
To co to za opony że aż tyle były tańsze? Na oponeo często można trafić jakie polecane opony z dobrą ceną, a do tego przesyłka jak dobrze pamiętam jest gratisowa tak jak na allegro.

Wziąłem na szybko porównanie opon dla popularnego rozmiaru 205/55R16 i na oponeo wychodzi taniej :)

Mały wybór w tym sklepie i większość opon kiepskiej jakości jak Viking, Roadmarch, Daimondback, Royal Black, Grenlender itd. mało ofert ze średniej półki i tych premium.

Coś te opinie i nazwa firmy im się nie zgadza na stronie. Patrząc na stronę mamy:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Patrząc w kontakt i opinie mamy co innego:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Oczywiście warto sprawdzać rożne źródła szukając konkretnego rozmiaru i marki opony.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...

22 Maj 2023, 20:23

Żeby uniknąć rozczarowań, należy dobrze wczytać się w ofertę.
Niektóre sklepy piszą- nie starsze niż xx miesięcy(najczęściej 18).
Inne podają w miarę dokładny wiek opony i ja akurat w takich sklepach kupuję. Z oponeo nigdy nie miałem problemów, a plusem niewątpliwie jest współpraca z serwisami opon i możliwość zamówienia prosto do serwisu.
Ale kupuję też winnych sklepach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2023, 16:03

Tak moje były tańsze wtedy tyle. To sam byłem w szoku, nie myślałem wiele i zamówiłem. Musiałem trafić na promocję. Może nie mają tak dużego wyboru jak Oponeo, ale ogólnie dużo się tam na tym hurtopony.pl znajdzie w dobrej cenie. Wiesz, jak ktoś szuka też opony do maszyn rolniczych to też sporo mają.
drnovak
Nowicjusz

03 Cze 2023, 03:37

Hmm... temat w stylu "żeby schudnąć trzeba mniej jeść". Niedawno pierwszy raz w życiu kupowałem opony przez internet i żaden z wymienionych błędów nawet nie przyszedł mi do głowy. Czy trzeba ludziom tłumaczyć, że jeśli noszą rozmiar buta 45, to nie powinni kupować 42? Czy ktoś bezmyślnie klika "kup teraz", bo np. podoba mu się bieżnik? Jeśli nie wiesz jakie opony kupić, to pytasz i nie ma problemu.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

14 Sie 2023, 18:06

Wazne jest aby zapytac oferujacego w jakich warunkach te opony przechowywal od dostawy do sprzedazy. Generalnie nie znm zadnego Pana Gumiarza ktory przechowuje u siebie w magazynie opony tak, jak przechowywane byc powinne. :mrgreen:

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

18 Sie 2023, 18:36

AndySL napisał(a):Wazne jest aby zapytac oferujacego w jakich warunkach te opony przechowywal od dostawy do sprzedazy.

Trzeba być niezłym naiwniakiem, licząc na uczciwą odpowiedź.
To to samo, jakbyś poszedł na targowisko i spytał się kto ma zły towar :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2023, 19:39

yeti65 napisał(a):Trzeba być niezłym naiwniakiem, licząc na uczciwą odpowiedź.

Kwestia tego, czy kupujesz przez net czy u gumiarza w warsztacie.

Inna bajka, ze przez net towar schodzi szybciej iw wiekszych ilosciach. U gumiarza rzucisz okiem i wiesz na czym stoisz.

Poza tym, jest jeszcze cos takiego jak DOT :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

19 Sie 2023, 04:53

AndySL napisał(a):Kwestia tego, czy kupujesz przez net czy u gumiarza w warsztacie.

Zanim zaczniesz pisać, sprawdź sobie o czym jest dany temat.
Tytuł tematu jest na samej górze :naughty:
Gumiarz raczej nie należy do tematu.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2023, 07:07

drnovak napisał(a):Tak moje były tańsze wtedy tyle. To sam byłem w szoku, nie myślałem wiele i zamówiłem. Musiałem trafić na promocję. Może nie mają tak dużego wyboru jak Oponeo, ale ogólnie dużo się tam na tym hurtopony.pl znajdzie w dobrej cenie. Wiesz, jak ktoś szuka też opony do maszyn rolniczych to też sporo mają.

Napisałeś o platformie która skupia różne hurtownie i dostawców więc coś jest dziś taniej a potem będzie już nie taniej. Taniej bo np.ktoś pozbywa się stanów magazynowych żeby zrobić miejsce na następne dostawy albo ktoś ma opony z kilkuletnim dotem.
Dochodzą też firmy z zagranicy. Wtedy jest temat vatu. Biorąc na firmę z euronipem masz przeniesienie vatu i kupujesz opony bez VAT. Oczywiście potem musisz przy sprzedaży go doliczyć no ale różne z tym bywa.

AndySL napisał(a):U gumiarza rzucisz okiem i wiesz na czym stoisz.

Czyli o co Ci chodzi ? Majá regały do opon i tyle. Zresztą który zakład wulkanizcyjny inwestuje w opony tak żeby je trzymać miesiącami aż się coś z nimi stanie ?
Sztuczny problem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Sie 2023, 09:11

yeti65 napisał(a):Gumiarz raczej nie należy do tematu.

W Twoim przekonaniu NIE, w moim jak najbardziej.

szybki napisał(a):Majá regały do opon i tyle. Zresztą który zakład wulkanizcyjny inwestuje w opony tak żeby je trzymać miesiącami aż się coś z nimi stanie ?

Regaly ma kazdy, pomieszczenie ktore jest szczelne, panuje w nim odpowiednia temperatura tego nie posiada juz kazdy.

Oczywiscie, ze najlepszy jest warsztat ktory ma duzy przemial , bo w nim nic dlugo nie lezy, ale wyjatkow jest sporo.

.
AndySL
Początkujący